Deze winter

Zaterdag, 11 februari, 2023

Geschreven door: Alice Oseman
Artikel door: Demi Stein

Kerst met een eetstoornis

[Recensie] Deze novelle speelt zich af na het vierde deel in de graphic novel-reeks Heartstopper. Het is ook zeker van belang deze eerst gelezen te hebben. In Deze winter hebben Tori, Charlie en Oliver een zware winter gehad. Hoewel kerst bedoeld is voor gezellig samen zijn, hebben zij er eigenlijk geen zin in. Ze weten dat de rest van de familie ze zal bombarderen met vragen. Dit zijn echter vragen waar ze niet op zitten te wachten.

Diepgang op de familie Spring
Het gezin Spring is veelzijdig en uniek. Ze hebben het ook niet altijd gemakkelijk binnen het gezin en kerst is een spannende gebeurtenis nu Charlie nog bezig is met het herstel van zijn eetstoornis. Charlie geeft dan ook aan een hekel te hebben aan kerst, maar eigenlijk komt dit vanwege de vragen die zijn familie zal gaan stellen.

De rest van de familie is namelijk niet zo divers en ze hebben niet altijd overal begrip voor. Homoseksualiteit ligt bijvoorbeeld erg gevoelig. Eten aan tafel met veel mensen vindt Charlie al lastig, laat staan wanneer hij dan ook nog eens overvallen wordt door allerlei vragen.

In Deze winter krijg je diepgang op de familie Spring. Hoe steekt de rest van de familie in elkaar en hoe gaat het gezin om met al deze druk van buitenaf? Hoe gaat iedereen om met de eetstoornis van Charlie en hoe is het nou eigenlijk om een eetstoornis te hebben tijdens dit soort belangrijke dagen? Alice Oseman probeert hier een beeld bij te geven in deze novelle. 

Wordt Vervolgd

Een novelle is natuurlijk nooit groot genoeg om alle aspecten van een eetstoornis en een ingewikkelde familie te behandelen. Het geeft echter wel een fijne diepgang op de Heartstopper-reeks en het onderwerp is belangrijk om over te praten. Het is in mijn ogen dan ook goed dat Alice Oseman hier aandacht aan geeft via een novelle. Het verhaal wordt daarbij begeleid met prachtige illustraties, waardoor het goed blijft passen bij de Heartstopper-reeks.

Heartstopper
Alice Oseman is ooit met Heartstopper als webcomic begonnen, maar haar graphic novels werden zeer goed ontvangen en zijn inmiddels in meerdere talen vertaald. Ze schrijft over diversiteit en lastigere thema’s, waar veel mensen blij mee zijn.

Voordat je begint met Deze winter is het raadzaam eerst de graphic novels te lezen, om erachter te komen wie de personages zijn en hoe de verhoudingen onderling zijn. Het is een prettig geschreven verhaal, al had het wat langer had mogen zijn. Daarnaast is het bijzonder om te zien hoe groot het lettertype is in de Nederlandse vertaling. Deze novelle heb je dan ook zeker binnen een halfuur uitgelezen, wat jammer is, gezien er meer aandacht zou mogen zijn voor dit onderwerp.

Deze winter is zeker een aanrader, maar met name voor de fans van Heartstopper. Het bevat dan ook weer de schattige illustraties, zoals we deze stijl hebben leren kennen in de Heartstopper-reeks. Hoewel het onderwerp zeer belangrijk is, is het geen los te lezen boek, aangezien je geen binding kan krijgen met de personages binnen deze korte novelle. 

— 

Voor het eerst verschenen op Meerboekenblog

Boeken van deze Auteur:

Deze winter

Liefdeloos

Nick en Charlie hebben elkaar meer dan ooit nodig…

Deze winter