Het ideale kerstgeschenk
[Recensie] Toen men mij vroeg een kerstverhaal te recenseren moest ik er geen seconde over nadenken welk boek ik zou kiezen: het enige echte kerstverhaal, een ware klassieker, A Christmas Carol, geschreven door niemand minder dan Charles Dickens. Iedereen kent het, er zijn doorheen de jaren reeds vele versies gepubliceerd alsook veel verfilmingen over gemaakt. Het verscheen ongeveer honderdvijftig jaar geleden voor de eerste keer en enkele weken geleden kwam er een nieuwe uitgave uit bij Blossom Books, verteld door Merel Leene met bijpassende tekeningen van Sophie Pluim.
Ebenezer Scrooge houdt helemaal niet van Kerst en begrijpt ook niet waarom iedereen dit zo bijzonder vindt. Voor hem is het een dag als een ander. Hij is een chagrijnige oude man geworden en bovendien een echte vrek. Zijn klerk Cratchit krijgt maar een hongerloontje en nooit een vriendelijk woord van zijn werkgever. Op de vooravond van Kerstmis krijgt Scrooge bezoek van de geest van zijn overleden partner Marley. Hij wil Ebenezer nog een laatste kans geven om zijn leven te beteren. Hij kondigt aan dat drie andere geesten hem de komende dagen zullen komen bezoeken om exact één uur. De eerste geest is die van de voorbije kerstfeesten, de tweede van het huidige kerstfeest en de derde van de toekomstige kerstfeesten. Ze nemen Scrooge alle drie mee op een tocht waarbij hij meer en meer tot besef zal komen dat hij een eenzame, oude man is geworden, waarbij geld hem niet gelukkiger heeft gemaakt, integendeel hoe rijker hij werd hoe eenzamer. Na zijn drie nachtelijke avonturen is hij een totaal andere mens geworden en zet hij zich in voor de gemeenschap.
Het is fascinerend hoe een verhaal dat op 19 december 1843 voor het eerst verscheen nu nog steeds populair en actueel is. Charles Dickens heeft met A Christmas Carol een waar tijdloos verhaal geschreven, Merel Leen heeft enkel wat kleine aanpassingen aangebracht opdat lezers niet zouden struikelen over bepaalde termen die in negentiende eeuw normaal waren, maar die wij nu vaak niet meer kennen.
Charles Dickens wil met zijn kerstverhaal vooral het sociaal onrecht aanklagen, en het te grote onderscheid tussen de armen en de rijken, beide zijn bovendien terugkerende thema’s in zijn werk. Hierbij is het interessant te weten dat de auteur inspiratie voor zijn personages vond in het dagelijkse leven, zo zag hij op een grafzerk de naam Ebenezer Lennox Scroggie, de man was graanhandelaar ‘meal man’ maar Dickens had dit niet goed gelezen hij dacht dat er ‘mean’ man (gemene man) op de zerk stond. Via zijn personages probeert hij het accent op de kloof tussen arm en rijk nog meer in de kijker te zetten.

Dickens is natuurlijk ook gekend voor zijn zeer beeldende schrijfstijl, je ziet de straten van London met de kleurrijke versierde winkeltjes zo voor je en de personages kan je je voorstellen alsof je naar een film kijkt. De editie van Blossom Books bevat bovendien bijpassende zwart-wit tekeningen van Sophie Pluim en er wordt aandacht besteedt aan de cover. Deze heeft geen gladde kaft met een hippe foto die past bij het verhaal zoals we tegenwoordig gewoon zijn, maar een mooie harde kaft in bordeaux rode canvas met zilveren print wat de sfeer van de 19e eeuw nog meer oproept. Op deze manier legt de uitgever de nadruk erop dat het hier om een van de klassiekers gaat uit de geschiedenis van de literatuur. In een voor-en nawoord geeft Merel Leene extra informatie over het boek en haar vertaling. Dit is zeker een meerwaarde om het verhaal beter te kunnen plaatsen in zijn tijdskader.
Kortom, dit is een mooie publicatie van Charles Dickens’ Kerstverhaal en het ideale kerstgeschenk voor de komende dagen. Een verhaal voor jong en oud. 5 sterren!
—
Eerder verschenen op Perfecte Buren