Die schönsten Höhenwege der Schweiz

Zaterdag, 22 januari, 2022

Geschreven door: Ueli Hintermeister
Daniel Vonwiller
Artikel door: Marcia van Bijnen

Het betere werk

[Recensie] 34 klassieke hoogtewandelingen verspreid over heel Zwitserland bevat Die schönsten Höhenweg der Schweiz, hoewel de auteurs iets meer tochten voorstellen in Tessin en Wallis. Dat is nogal een bewering: de ‘mooiste’ en doorgaans valt dat mooiste nogal tegen. Maar het moet gezegd: op de selectie van de bergwandelingen in deze gids valt niets af te dingen. Dat schrijf ik niet omdat ik er zelf een aantal van gelopen heb, zoals de Tour des Muverans en de Sentiero Alpino Calanca, maar het geeft me daardoor wel inzicht in de kwaliteit van de beschrijvingen. En die staat als een huis. Zeker, er staan bergtochten in die voor iedereen geschikt zijn, zoals de Rigi Höhenweg boven het Vierwoudstrekenmeer, maar vaker toch gaat het in deze gids om het serieuzere werk, waarbij hoogtevrees en onzekere tred uit den bozen zijn. Denk aan de Via Alta della Verzasca in Tessin waar zelfs wat alpiene vaardigheden bij komen kijken of aan die bewuste route door het Val Calanca.

De auteurs zijn zeer grondig te werk gegaan. Ze nemen de lezers als het ware mee op pad en beschrijven duidelijk wat je onderweg kunt verwachten zonder onnodig breedsprakig te worden. Ook wordt er royaal gestrooid met alternatieven (wat te doen als er te veel sneeuw ligt of waar kun je de wandeling ook beginnen/eindigen). Aan het eind van een beschrijving wordt aangegeven wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Natuurlijk is er prachtige fotografie en zijn er de broodnodige overzichtskaartjes, maar wat ik bijzonder kan waarderen is, dat er aangegeven wordt hoe moeilijk/zwaar welk deeltraject is. Dus niet één overall moeilijkheidswaardering volgens dat precieze Zwitserse systeem. Parkeermogelijkheden, openbaar vervoer en de onderkomens onderweg worden niet vergeten.
Al met al geeft Die schönsten Höhenweg der Schweiz inspiratie voor tochten voor de enthousiaste en wat ervarener bergwandelaar. Ik heb mijn plannen voor volgend jaar al gemaakt.

Eerder verschenen in Bergen Magazine

Sociologie Magazine