Dikkie Dik Sinterklaas

Zaterdag, 14 november, 2020

Geschreven door: Jet Boeke
Artikel door: Katelijne van Alem

“Nu staat de maan op het dak van het huis” 

De auteur en illustrator

[Recensie] Jet Boeke studeert grafische vormgeving aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Van 1973 tot 1975 reist ze samen met Arthur van Norden door Amerika, waar ze voor het eerst Sesame Street zien. Jet is gelijk enthousiast, en eenmaal terug in Nederland blijkt dat ook hier het programma Sesamstraat wordt opgezet. Van de programmamakers mag ze zelf een idee aanleveren, en omdat voor de kleuters al materiaal voorhanden was besluit ze om iets te bedenken voor de allerkleinsten. Haar eigen poes brengt haar op het idee om voorleesverhaaltjes te maken over Dikkie Dik. Zelf maakt ze de tekeningen en verhalen en Arthur van Norden schrijft er vervolgens de teksten bij. Dikkie Dik blijkt na een paar jaar zo populair dat vanuit boekwinkels de vraag van ouders komt of Dikkie Dik ook in boekvorm te verkrijgen is. Daarop besluiten Jet en Arthur ook boekjes te gaan maken over deze rode kater, die worden uitgegeven door Uitgeverij Gottmer in Haarlem. Arthur van Norden schreef de tekst van de verhaaltjes ‘Verkleden’ en ‘De wortel’ in dit bundeltje.

Verhaal 

Dikkie Dik maakt, samen met zijn vriendjes Beer en Poes Muis, kennis met Sinterklaas. In dit boek staan drie verhaaltjes:

Het Weer Magazine

Verkleden
De wortel
De maan

Sinterklaas

Altijd een heerlijke tijd, de sinterklaasperiode. Dit boekje nodigt uit om zelf te gaan verkleden, zoals in het eerste verhaaltje gedaan wordt. Misschien kunnen jullie wel een pietenmuts en een mijter knutselen!

Nieuwe woorden

Tijdens het voorlezen merkte ik dat dit boekje veel bijdraagt aan de woordenschat. Zo leren we in het verhaaltje over ‘verkleden’ dat de hoed niet past op het hoofd van beer, hij is te groot. Dikkie Dik haalt een andere hoed, die kleiner is. Kinderen krijgen zo direct uitleg over de woorden groot en klein. Dit komt meerdere keren terug in de verhalen, zoals  bijvoorbeeld in het verhaaltje over ‘De maan’. Dikkie dik is op een gegeven moment de maan kwijt, en zoekt achter de schoorsteen, in de boom en op het dak. Hier worden deze voorzetsels ook perfect aangeleerd.

Vormgeving  

Geweldig boekje voor dreumesen en peuters. Mijn dochter van 2  wilde dit boekje steeds opnieuw lezen en las het vervolgens ‘zelf voor’ aan onze jongste dochter van 2 maanden. Beiden hebben heel veel plezier met de gezellige verhaaltjes. Ideaal om voor te lezen en mee te spelen in de Sinterklaasperiode.

Doordat het niet zo groot is, is het ook fijn om mee te nemen en onderweg voor te lezen. Of ook op dat moment je peuter zelf in te laten kijken, de illustraties zorgen ervoor dat ze op die manier precies weten wat er in het verhaaltje gebeurd. Een aanrader!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur:

Dikkie Dik en de kerstmuis

Dikkie Dik wacht op Sinterklaas

Speel piano met Dikkie Dik

Dikkie Dik Sinterklaas