Dinsdag: de vloek van de blauwe puistjes

Zaterdag, 17 september, 2022

Geschreven door: Ralph Lazar
Lisa Swirling
Artikel door: Rita Pontororing

Meedoen aan het schoolkampioenschap bekkentrekken

[Recensie] Het tweede deel van de Graphic Novel serie Totale waanzin 2, heet Dinsdag:  De vloek van de blauwe puistjes wat zich natuurlijk afspeelt op een dinsdag. Hoewel de delen los van elkaar te lezen zijn, ben je misschien wel nieuwsgierig naar Maandag: de geheime dievengrot.

Voor de lezertjes van deel 1 is de introductie van het boek bekend. Voor de nieuwelingen zijn de “Dingen die je moet weten voor je aan dit boek begint” een eerste kennismaking. Als volwassene glimlach je even bij die tips. Kinderen zullen de tips grappig vinden als bijvoorbeeld “Zorg dat je altijd twee grappen paraat hebt” “Oefen op bekkentrekken” zo maar even twee tips eruit gelicht. Wacht, dit is ook een hele grappige: “Vraag om lekkers”. Natuurlijk moet je die toepassen.

Het oefenen met bekkentrekken kun je mee oefenen met “de Zwetbochel” de school van Dex. Samen met zijn klasgenoten gaat hij de strijd aan met hun rivaal-school “de Stompneus.” Ze doen mee aan het “Regionale Schoolkampioenschap Bekkentrekken”.

Oefen maar mee met bijvoorbeeld de specialiteit van Greta, de TKROR, trillende kaakrekker met oogrol. Je kunt Greta goed imiteren, zo beeldend is ze in zwart-wit getekend. Zo gek als de gekke bekken van Greta, zo gek en absoluut dol zijn alle situaties waar Dex in belandt. Van heel grappig tot avontuurlijk. Want oh, oh Dex en zijn klasgenootjes worden natuurlijk gehinderd om de wedstrijd te gaan winnen. Hoe? Nou de titel verraadt al hoe.

Maar Dex onze held van avonturen gaat op onderzoek uit en ontdekt het geheim achter de blauwe puistjes. De spannende ontdekking van Dex heeft Ralph Lazar vol fantasie verteld en uitgebeeld.

In Totale waanzin 2, Dinsdag: De vloek van de blauwe puistjes zijn naast de avonturen van Dex ook weer hele gekke, dwaze schoollessen te lezen. Je zou wensen dat je die lessen kunt volgen.

Voor ons volwassenen: kinderen komen ook moeilijke woorden tegen in dit boek. En kinderen leren om iets wat ze tegenkomen in de tekst, terug te zoeken achterin het boek. In de almanak. Wat je ook ziet bij dit type boek, niet zo veel tekst per bladzijde, groot lettertype, elke bladzijde een illustratie is,  dat kinderen het leuk vinden om met z’n tweeën het boek te lezen.

Een graphic novel met veel illustraties en waanzinnige teksten dus een verhaal waar  je regelmatig denkt, “huh wat is dat?” Maar waar je ook om kunt lachen.

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Heaven