"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dit is geen cobra

Zaterdag, 20 juli, 2019

Geschreven door: Bette Westera
Artikel door: Rita Pontororing

Kunstartiesten

[Wist u dat…]  de Leesclub van Alles verschillende recensenten heeft? En dat er diverse domeinen zijn? En natuurlijk per domein een eigen nieuwsbrief.

En wist u dat… de voorkeur van recensente Katelijne van Alem uitgaat naar kinderboeken tot 5 jaar. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze alleen recensies schrijft voor die leeftijdsgroep. Ze schrijft eveneens recensies voor 5+, maar voorkeuren heeft ieder mens, toch? In deze Nieuwsbrief aandacht voor vijf boeken die Katelijne van een recensie heeft voorzien.

Wist u ook, dat …… Katelijne tot nu toe al heel wat recensies geschreven heeft voor DLVA, inmiddels zijn dat er 66. U kunt Katelijne ook volgen op Instagram, @deleesclubvanalleskinderboeken.

Oh, en wist u dat… de titel van één van de boeken Knofje kunstartiest is? Een leuk boekje voor 3+ waarbij aandacht is voor creativiteit.

Tenslotte… aandacht voor Dit is geen cobra (Nieuwsbrief 20 juli 2019).

[Recensie] Voor haar eigen bestwil wordt Marie van school gestuurd. Haar juf vindt dat ze niet mooi binnen de lijntjes kleurt. Bovendien tekent Marie kanaries op wieltjes, niet op pootjes, op wieltjes!

En daarom wordt Marie op maandag 13 augustus 1956 naar de “Ambassade voor kinderen met waarnemingsproblemen en aanpassingsmoeilijkheden” gestuurd, in Amsterdam. En daar leert ze om overdags binnen de lijntjes te kleuren. Héél saai, vindt ze.

Maar ’s avonds… brengt Kris, die er ook op school zit, haar op andere plekken. Ze dwalen door de school en gaan door een deur en een kledingkast. Dan staan ze in een ruimte waar je ogen tekort komt. En daar mag Marie schilderen en tekenen wat ze wil. Kanaries op wieltjes, zwanen op schaatsen, ze kan al haar fantasie op papier zetten zoals zij dat wil. Dit gebeurt allemaal in dat verborgen atelier op school.

En toen kwam kunstkenner Corry. Zij vindt alle werken “Geweldig”. En er kwam een inspecteur. Een inspecteur die doet zoals een echte inspecteur doet, controleren. De school wordt ter ere van dit bezoek versierd met keurig nette tekeningen en kleurwerken.

En ’s avonds… vervangen de kinderen al die saaie werken. Wat er dan gebeurt?

Hoe mooi, een boek van netjes binnen de lijntjes werken, naar prachtige werken waar ruimte is voor eigen vindingrijkheid en spontaniteit. Te lezen in dit is geen Cobra. Ook nog geen gewoon boek, neen er zijn bladzijden waarbij je het boek een slag moet draaien.

Ook geen theoretisch boek over wat Cobra is. Kinderen gewoon laten beleven wat Cobra is, spontaan, veel beweging, dynamisch, fantasiedieren, kleurrijk, en aandacht trekkend. Allemaal verwerkt in ‘woord en beeld’.

De bijzonder originele, spannende invalshoek van het verhaal, van kanarie op wieltjes, naar saaie tekenlessen en tenslotte naar het atelier waar de spontaniteit ruimte krijgt, wordt ook nog eens uitgebreid met allerlei interessante weetjes. En ook zo leuk verteld. Lees de bladzijde met uitleg over de handtekening. Voor oudere kinderen de uitleg over wat een inspecteur doet en die informatie wordt uitgebreid naar uitleg wat avant-garde is, en nog verder de avant-garde kunststromingen.

Uitnodigend is natuurlijk om met hele jonge kinderen een gesprek te houden over binnen de lijntjes werken. En daarbij de uitleg van het boek lezen. En de uitleg op de eerste bladzijde van enkele namen van dieren, is ook te gebruiken in een gesprek met jonge kinderen. Kortom, een boek vanaf 5+.

Lees ook over volwassenen die kleurboeken inkleuren. Over de kameleon. Zo staat dit boek vol bijzondere wetenswaardigheden, allemaal op de onderste strook van elke bladzijde.

En de auteur en de illustrator? Op de cover Bette Westera  & Slvia Weve. In het boek Sylvia Weve & Bette Westera. Tegendraadse vrouwen? Vindingrijk? Kleurrijk? Origineel? Spontaan? Experimenterend? Kindgericht? Stuk voor stuk ook kenmerken die bij Dit is geen cobra horen. En bij Cobra.

Tip: Bezoek ook het Cobramuseum in Amstelveen met speciale workshops voor kinderen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles