"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dode hoek

Zaterdag, 18 maart, 2023

Geschreven door: M.W. Craven
Artikel door: Silke Wimme

Complex en onderhoudend maar ook vlak en voorspelbaar

[Recensie] Rechercheur Washington Poe zit bij een rechtszaak wanneer hij dringend weggeroepen wordt, samen met zijn assistente Tilly Bradshaw. In een leegstaand huis annex bordeel is een klant doodgeknuppeld. Het lijkt een eenvoudige zaak, maar er is meer aan de hand dan een klant die een bordeel bezocht en door de pooier aangevallen werd. Poe en Bradshow krijgen assistentie van MI5, wat het er niet gemakkelijker op maakt.

Nagelbijtende momenten
De intelligente maar sociaal onhandige Tilly Bradshaw is een bijzonder personage. Zij en Poe vullen elkaar perfect aan. De lompe inspecteur die zich in de boeken van M.W. Craven van weinig regels iets aantrekt en de overbeschermende Tilly. Maar in Dode hoek bleef ik op mijn honger zitten. De personages lijken sneller neergezet te zijn en missen diepgang. M.W.Craven besteedt in Dode Hoek meer aandacht aan het verhaal zelf en minder aan zijn hoofdpersonages. Wel komen we terug een stapje dichter bij de ontknoping over wie Wasington Poe’s vader zou zijn, de rode draad van deze serie.

De auteur heeft enerzijds weer een knap verhaal neergezet dat heel wat onverwachte wendingen bevat. Anderzijds is de plot voor te voorspelbaar en is het snel duidelijk wie achter de moord zit. Maar de complexiteit van het motief en de ingenieuze manier waarop dit neergezet is, is goed voor nagelbijtende momenten.

De auteur heeft een beeldende schrijfstijl. Vooral de omgeving van Carlisle, waar hij woont, wordt op een knappe manier in beeld gebracht. In het proloog beleef je als lezer de uitvoering van een misdaad, waardoor je al vanaf de eerste pagina in het verhaal gezogen wordt en je weet dat dit weer een spannende thriller zal worden. De korte hoofdstukken zorgen er bovendien voor dat dit boek leest als een sneltrein.

Yoga Magazine

M.W. Craven heeft met Dode hoek een spannend, complex verhaal neergezet. Maar die mist de aanwezigheid van de onhandige Tilly, haar personage is te vlak. Ook is het geheel voorspelbaar. Uiteindelijk een onderhoudende thriller.

Eerder verschenen op Boeken-cast

Boeken van deze Auteur:

Dode hoek

Washington Poe en Tilly Bradshaw 3 - De curator

Washington Poe en Tilly Bradshaw 2 - Zwarte zomer

Brandoffer