Draco

Zaterdag, 10 april, 2021

Geschreven door: Rani de Vadder
Artikel door: Jeannie Bertens

Mysterieuze eieren

[Recensie] Ooit, in het grijze verleden, waren er vijf dappere kinderen die diep in een groot woud een aantal mysterieuze eieren vonden. Alle eieren hebben een verschillende kleur: grijs, blauw, rood, groen en zwart. Ze besloten niets tegen anderen te zeggen en zelf voor de eieren te zorgen. Na een hele tijd kwamen de eieren uit. Er bleken kleine diertjes in te zitten met glanzende schubben en lange staarten. Ze waren identiek op hun kleur na. De vijf vrienden besloten het geheim nog verder te bewaren, ze noemden de diertjes draken naar de allermachtigste wezens die ooit geleefd hadden.

De draken groeiden hard, de vrienden namen ze nóg verder het woud in om met hen te oefenen. Ze ontdekten dat de draken ook over magische krachten beschikten, hun kracht hoorde bij hun kleur. Uiteindelijk kwamen de vrienden tegen de heersende vorst, een vreselijke man, in opstand, geholpen door hun draken. Zijn land werd in vijf stukken verdeeld en elk van de vrienden regeerde over zijn eigen stuk, zo zijn De Verenigde Drakenlanden ontstaan. En elk jaar worden de Internationale Drakendagen gehouden, de winnaar mag zich kampioen van de vijf landen noemen en krijgt bovendien een mooie prijs. Dit jaar wil Rowan meedoen, ze is de twaalfjarige dochter van de vorst over Nachtland, het land van de Zwarte Draken.

Haar draak, Gideon, is een jonge Zwarte Draak en samen hebben ze heel veel geoefend voor dit spannende toernooi. Ze doen het heel goed maar dan gebeurt er iets naars. Iets dat De Verenigde Drakenlanden volkomen op zijn kop zet. Rowan is gewond, zowel lichamelijk als psychisch, ze heeft een trauma overgehouden aan de Internationale Drakendagen en wil nooit, maar dan ook echt nooit, meer iets met draken te maken hebben. De vijf landen dreigen door de Drakendagen ruzie te krijgen, zal hun onderlinge band sterk genoeg zijn om De Verenigde Drakenlanden in stand te houden?

Rani de Vadder heeft een mooie wereld ontworpen waarin draken en mensen een innige band hebben. Ze heeft die wereld tot in detail uitgewerkt, aangepast aan de moderne tijd. Zo heeft Rowan een DragonPhone en stuurt ze daarmee berichtjes via Dragon Eye en InstaDragon. Rowan is een dapper meisje dat samen met haar vriend Maikel de problemen in haar gezin maar ook in De Verenigde Drakenlanden probeert op te lossen. Daar kunnen de volwassenen nog iets van leren!

Wordt Vervolgd

Draco is een heerlijk jeugdboek, Rowan is een leuke hoofdpersoon, de problemen die ze in haar gezin meemaakt zijn heel herkenbaar en eigentijds. De manier waarop ze die problemen te lijf gaat is verfrissend, Rowan heeft haar hart op de juiste plaats zitten en dat is goed te merken. Ik verwacht dat dit boek heel aantrekkelijk is voor de lezende jeugd, het is goed en vlot geschreven. De problematiek is deels eigentijds en deels pure fantasy, een leuke combinatie.

Een leuk boek van een jonge auteur.

Eerder verschenen op Perfecte Buren