"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Drie kameleons

Zaterdag, 26 maart, 2022

Geschreven door: Frank van Rijn
Artikel door: Evert van der Veen

Op de fiets door Namibië

[Recensie] In bijna vier maanden tijd maakte Frank van Rijn op de fiets een rondreis van ongeveer 7000 km door het prachtige Namibië in het zuidwesten van Afrika. De reis voert door een land met boeiende landschappen en een mooie dierenwereld. Het land doet weldadig aan door de gastvrijheid die Frank ten deel valt, maar kan ook zeer uitputtend zijn door zijn extreme droogte en verlatenheid. Hij maakt deze reis in gezelschap van Andries Menger, een sportieve Fries die hij het jaar daarvoor in Vietnam ontmoette. Ze nemen allebei vier maanden onbetaald verlof op om deze tocht te kunnen maken.

Het tweetal overnacht meestal in hun tenten in het wild, maar soms ook op campings, in lodges en op gastvrije farms. Fietsen in de hete zon, eindeloos ploeteren door mul zand, op steile hellingen en even steile afdalingen, op plekken waar geen toerist zich zonder airco waagt. En hun inspanning wordt beloond met weergaloze uitzichten over panoramische en onvergetelijke landschappen.
Een kilometers lang voor hen uit vluchtende giraffe, duizenden jaren oude rotsgravures, waaronder de wereldberoemde ‘White Lady’ en de ‘Slang zonder kop’, fascinerende wandelingen langs en door canyons, naar de top van een krater, een meteoriet van 60 ton die 80.000 jaar geleden uit de ruimte neerplofte, vulkanische rotspartijen, grote baobabs en exotische kokerbomen, middeleeuws geklede Himba-vrouwen en adembenemende watervallen, dit alles zagen deze sportieve en volhardende reizigers in Namibië.

De drie kameleons beschrijft in vele korte en uitstekend leesbare hoofdstukken wat Frank en Andries zoal beleefden. De titels maken vaak nieuwsgierig. Een opvouwbaar stoeltje??, Een wilde achtervolging, O, bent u er ook zó één?’, Vierenzestig moorkoppen (dit woord kan tegenwoordig eigenlijk niet meer…), Lawrence of Namibia en Koning Kikker zijn enkele spraakmakende voorbeelden daarvan.

Gedetailleerd en onderhoudend wordt de lezer deelgenoot van de lange tocht want Frank weet op onderhoudende wijze zijn belevenissen over te brengen door echte sfeerbeelden te schetsen. Zwart/wit foto’s en een kleurenkatern laten iets zien van de schoonheid van Namibië. Zo leert de lezer het land aardig kennen en hoort ook iets over historische en culturele achtergronden naast ontmoetingen met mensen waarin de humor vaak niet ontbreekt zoals de inspannende beklimming van een duin in Sossusvlei, het gesprek met een niet al te vriendelijke campingbaas en het aaien van cheeta’s.
Frank van Rijn werd in 1948 geboren in Den Haag en verhuisde zijn leven lang mee in het kielzog van zijn vader die bij defensie werkte. Na zijn studie elektrotechniek aan de TU in Delft wilde hij er een jaartje tussenuit om wat van de wereld te zien. Als reismiddel koos hij de fiets omdat die hem heel dicht bij de natuur en de mensen bracht en als reisdoel Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Dat jaartje beviel hem zo goed, dat hij, na een korte periode als leraar aan een middelbare school gewerkt te hebben, weer op de fiets stapte voor een reis van Nederland naar Kaapstad.
Wat begon als een hobby draaide uit op een levenswijze. Nu, ruim een kwart eeuw later, heeft hij, na vele uithoeken van de wereld bezocht te hebben, vaak over ongebaande wegen en geheel self supporting, meer dan de afstand van de aarde naar de maan gefietst.
Met een scherp oog voor detail heeft hij in de afgelopen jaren enkele van zijn reizen opgetekend in een achttal boeken, waaronder De magische vijfduizend metergrens die zijn fietstocht door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru beschrijft.

Boekenkrant

Frank van Rijn verzorgt lezingen en mag zich verheugen in een grote belangstelling. Hij weet zijn publiek te boeien met zijn droge humor. Hij is een van de weinige auteurs die het woord manuscript letterlijk neemt want zijn handgeschreven kopij is in deze tijd bijna een curiosum. Met zijn fietstochten draagt hij ook bij aan allerlei goede doelen zoals de Lepra Stichting.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

De magische vijfduizendmetergrens