Drie vrouwen

Woensdag, 20 april, 2022

Geschreven door: Anders Roslund
Artikel door: Jeannie Bertens

Je kunt me vertrouwen

[Recensie] Anders Roslund is misdaadjournalist en schreef daarnaast tien misdaadromans als deel van de succesvolle schrijversduo’s Roslund & Hellström en Roslund & Thonberg. Na de dood van Hellström is hij solo verder gegaan. Zijn werk is een aantal keren bekroond met (internationale) prijzen. Drie vrouwen is onderdeel van een serie waarin eerder Drie seconden, Drie minuten, Drie uur, Drie dagen en Drie jaar verschenen. De hoofdpersonen in deze serie zijn de knorrige Ewert Grens en undercoveragent Piet Hoffmann. De vertaling is door Ron Bezemer.

Ewert Grens is nu vijfenzestig en voor het eerst in dertig jaar lacht het leven hem toe. De zoontjes van Piet Hoffmann beschouwen hem als stiefopa en vooral met Hugo, de oudste knul, trekt hij veel op. Ook in de liefde lacht het leven hem weer toe. Hij luncht sinds het overlijden van zijn vriend Bengt elke week met Lena, diens weduwe. Eerst uit plichtsbesef maar later realiseert Ewert zich dat hij meer begint te voelen voor Lena. En nu lijkt het erop dat het gevoel wederzijds is. Zou hij zich open durven te stellen voor de liefde?

Voor het zover is, wordt hij door een collega opgeroepen om zich in te zetten voor een zaak in vrouwen- en orgaanhandel. Op zijn eigen onorthodoxe wijze pakt Ewert deze zaak aan, helaas met rampzalige gevolgen. Terwijl Ewert zijn wonden likt, wordt het steeds duidelijker dat deze zaak verband houdt met een eerdere zaak die Ewert behandeld heeft. De zaak waarbij zijn boezemvriend Bengt omgekomen is; een zaak waarbij Ewert er goed aan dacht te doen om een aantal feiten achter te houden. Het verleden haalt hem echter in en confronteert hem keihard met zijn beslissingen. Ewert Grens staat voor het moeilijkste onderzoek in zijn hele carrière; zijn leven en dat van zijn naasten staat op het spel. Heeft hij voldoende vertrouwen in zichzelf en de mensen om hen heen om de juiste keuzes te maken? Is het hem eindelijk gegund om weer van het leven te genieten?

Roslund staat bekend om zijn maatschappijkritische boeken, hij combineert fictieve spanning met waargebeurde misdaadverhalen. In Drie vrouwen staat een wereldwijd netwerk van orgaanhandel centraal. In Zweden wordt dit gecombineerd met vrouwenhandel uit Litouwen. De vrouwen worden tegen hun wil in de prostitutie geplaatst. Daar werken ze dag in dag uit, het geld wordt opgestreken door hun pooiers en door een geheimzinnige opdrachtgever. Na een paar jaar intensieve prostitutie zijn de vrouwen ‘op’ en kunnen ze zich vrijkopen door een orgaan af te staan. Hun leven zal nooit meer normaal zijn. Het is aan Ewert om de geheimzinnige opdrachtgever op te pakken. Maar als hij té dicht bij de oplossing komt, slaat de opdrachtgever keihard terug met verstrekkende gevolgen.

Boekenkrant

Voor de misdaadverhalen van Anders Roslund heb je een sterke maag nodig. De meest gruwelijke taferelen spelen zich erin af. Drie vrouwen is daarop voor mij wel een uitzondering, natuurlijk staan er enkele afschuwelijke scenes beschreven maar ze voeren zeker niet de boventoon. Drie vrouwen is veeleer een psychologische thriller waarin aan de ene kant de vrijwel uitzichtloze situatie van de ‘verkochte’ vrouwen goed uitgewerkt wordt en aan de andere kant het morele kompas van Ewert Grens aan de kaak wordt gesteld. Het heeft mij zeker tot nadenken gebracht, de scheidslijn tussen goed en fout is vaak niet zo duidelijk te stellen. En een opgeloste zaak betekent vaak dat de misdaad zich reorganiseert en nieuwe wegen inslaat. Roslund gelooft duidelijk niet in sprookjes. Een prima thriller die nog even nazindert, vier sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren