"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Duik mee in de diepzee

Zaterdag, 22 oktober, 2022

Geschreven door: Tim Flannery, Sam Caldwell
Artikel door: Demi Stein

Bijzondere zeewezens

[Recensie] In de onderwaterwereld zijn nog vele wezens te ontdekken. Tim Flannery neemt je mee in het diepe en de bijzondere dieren die daar te vinden zijn. De kleurrijke illustraties zijn door Sam Caldwell gemaakt en geven je een beeld van hoe de dieren eruitzien. Dan kom je erachter dat sommige wel een heel bijzonder uiterlijk hebben. Flannery geeft je in Duik mee in de diepzee antwoord op onder andere de volgende vragen:

  • Wie is de aartsvijand van de reuzeninktvis?
  • Zijn er geesten in de diepzee?
  • Hoe gemeen is een harige zeeduivel?

En nog veel meer! Hij neemt je mee naar de donkerste plekken op de wereld, waar zelfs nog minder over bekend is dan over planeet Mars.

Lichtgevende vissen en zeekomkommers
In dit boek ontmoet je de meest bijzondere wezens, het kan eigenlijk niet gek genoeg. Tim Flannery is één van de belangrijkste natuurwetenschappers van de wereld en kan je feitjes vertellen over lichtgevende vissen en zeekomkommers. Naast natuurwetenschapper is Flannery ook zoogdierkundige, fossieldeskundige, milieukundige en klimaatactivist en zelfs de Klimaatcommissaris van Australië. Je kan dus wel stellen dat hij er veel verstand van heeft.

Dit boek is op een leuke manier opgedeeld in lagen. Hoe verder je namelijk in het boek komt, hoe dieper Flannery je meeneemt het water in. Op deze manier leer je op verschillende zeeniveaus welke dieren er te vinden zijn. Beginnend met het zeeniveau ‘De Schemerzone’ waar je bijvoorbeeld al kennis maakt met de harige zeeduivel. Naast de feitjes die gegeven worden over de bijzondere wezens, geeft Flannery ook wat algemenere feitjes. Wist jij bijvoorbeeld dat onze planeet voor maar liefst 90% uit water bestaat? Dat is echt heel erg veel! En dan te bedenken dat we zelfs over planeet Mars meer weten dan over onze wateren. Dat laat wel zien dat er nog veel te ontdekken is en dat alle kennis die er al wel is, spetterend interessant is!

Het leuke aan dit informatieve boek is dat er aandacht besteed wordt aan dieren waar je als volwassene soms nog niet eens over gehoord hebt. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er een zogenaamde ‘Ufo-Kwal’ bestaat die twee rijen tentakels heeft – De ene rij is omhoog gericht en de ander omlaag. Dit informatieve boek is daardoor niet alleen interessant voor de jonge natuurwetenschappers, maar ook voor alle ouders, verzorgers, docenten en eigenlijk iedereen!

De illustraties die Sam Caldwell heeft gemaakt passen perfect bij hetgeen wat Flannery schrijft. De tekeningen geven namelijk een idee van hoe de dieren eruitzien. Zo krijg je een goed beeld bij wat er uitgelegd wordt en dat is handig! Want hoe kom je er anders achter hoe een eikelworm eruitziet?

Duik mee in de diepzee bevat dus veel informatie over wat er allemaal onder water gebeurt. De uitleg van Flannery is duidelijk en redelijk goed te volgen, soms komen er echter wel wat lastige woorden in voor en de hoeveelheid informatie kan wat overweldigend zijn. Het is daarom zeker aan te raden dit boek samen te lezen. Al is het natuurlijk ook al erg leuk om er gewoon doorheen te bladeren.



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant

Boeken van deze Auteur: