Dun ijs

Dinsdag, 5 januari, 2021

Geschreven door: Noortje Brink
Artikel door: Liliën LP

Een spannend kort verhaal

Na vier thrillers (novelles) bij Loft Books is Noortje Brink een schrijfster waarvan ik het werk blindelings zou kopen. Haar debuut Hotel van sneeuw maar vooral haar Waddenstorm van afgelopen september heeft indruk op me gemaakt. Ik was aangenaam verrast dat ik niet zo lang hoefde te wachten op haar volgende thriller. Let wel op: dit E-book is tot 1 januari 2021 slechts via Storytel te lezen en/of te beluisteren en pas daarna via andere verkoopkanalen te verkrijgen!

Dun ijs is een verhaal dat erg in deze tijd past. In tegenstelling tot de werkelijkheid mogen de karakters in dit boek wel met z’n vieren in een auto op vakantie gaan naar Oostenrijk. Dit zal bij de wintersportliefhebbers wel een nostalgisch gevoel oproepen. Ook voor mij als niet-skiester roept de cover een erg blij gevoel van vrijheid op. De hoge bergen, de sneeuw, het gevoel van nietigheid in een grote weidse wereld, kortom de schoonheid van de natuur.

Wat erg bijdetijds is, is dat mensen steeds meer op zichzelf (moeten) staan en dus ook andere manieren van vrijetijdsbesteding moeten zoeken. Er zal meer binnenshuis online plaatsvinden. Zoals we in de proloog kunnen lezen, gokt de hoofdpersoon in dit verhaal graag online. Doordat deze verslaving erg snel uit de hand loopt, ontstaan er gevaarlijke levensbedreigende situaties.

Saskia is gelukkig met haar leven. Ze heeft een schattig dochtertje van drie jaar, Sophie en is blij met haar partner Martijn. Ze heeft een hechte band met haar moeder, al is dat het afgelopen jaar wat minder geworden. Thea heeft een jaar geleden haar partner verloren bij een auto-ongeluk, waardoor ze voor de tweede keer in haar leven weduwe is geworden. Ze trekt zich meer terug, ze komt minder vaak oppassen en ze lijkt andere mensen te vermijden.

Boekenkrant

Saskia en Martijn besluiten om met de Kerst een skivakantie te boeken. Omdat ze af en toe een betrouwbare oppas nodig zullen hebben en ze Thea deze eerste Kerst na Reiniers verlies niet alleen willen laten, gaan ze met z’n vieren naar Oostenrijk. Onderweg komen ze regelmatig een auto tegen met een rottweilersticker op de achterkant. Is dat toeval? Waarom kijkt Thea nu erg angstig? Wij als lezers weten inmiddels al dat iemand deze vakantie wil gebruiken om voor altijd te verdwijnen. Maar wie en hoe? Alleen of met het gehele gezin? De wetenschap dat er iets staat te gebeuren, maar je weet niet met wie of hoe, zorgt voor spanning in de buik.

Die spanning wordt heftiger als er twee crimineel uitziende kleerkasten het gezin in de gaten houden. Niet lang daarna escaleert de boel en begint een verwoede strijd op leven en dood.

Brink heeft met Dun ijs weer een spannend kort verhaal geschreven. Ondanks de weinige pagina’s is het verhaal goed uitgewerkt met Saskia en haar gezin, komt het motief duidelijk naar voren en is de spanning te snijden. Een welverdiende drie sterren voor dit verhaal dat ons een heerlijk winters gevoel geeft.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Zwart land

Stille nacht

Dun ijs

Dun ijs

Waddenstorm

Bloedhitte