"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dun ijs

Zaterdag, 16 januari, 2021

Geschreven door: Noortje Brink
Artikel door: Liliën LP

Eenvoudige spanning genoeg voor puntje-van-je-stoel-effect

[Recensie] Dun ijs is een verhaal dat past in deze tijd. In tegenstelling tot de werkelijkheid mogen de karakters in dit boek wel met z’n vieren in een auto op vakantie gaan naar Oostenrijk. De mensen staan steeds meer op zichzelf en moeten dus ook andere manieren van vrijetijdsbesteding zoeken. Er zal meer binnenshuis online plaatsvinden. Zoals we in de proloog kunnen lezen, gokt de hoofdpersoon in dit verhaal graag online. Doordat deze verslaving erg snel uit de hand loopt, ontstaan er gevaarlijke levensbedreigende situaties.

Saskia is gelukkig met haar leven. Ze heeft een schattig dochtertje Sophie van drie jaar en is blij met haar partner Martijn. Ze heeft een hechte band met haar moeder, al is dat het afgelopen jaar wat minder geworden. Thea heeft een jaar geleden haar partner verloren bij een auto-ongeluk, waardoor ze voor de tweede keer in haar leven weduwe is geworden. Ze trekt zich meer terug, ze komt minder vaak oppassen en ze vermijdt andere mensen.

Saskia en Martijn boeken met de Kerst een skivakantie. Omdat ze af en toe een betrouwbare oppas nodig zullen hebben en ze Thea deze eerste Kerst na Reiniers verlies niet alleen willen laten, gaan ze met z’n vieren naar Oostenrijk. Wij als lezers weten inmiddels al dat iemand deze vakantie wil gebruiken om voor altijd te verdwijnen.

Die spanning wordt heftiger als er twee crimineel uitziende kleerkasten het gezin in de gaten houden. Niet lang daarna escaleert de boel en begint een verwoede strijd op leven en dood. Brink heeft met Dun ijs weer een spannend kort verhaal geschreven. Ondanks de weinige pagina’s is het verhaal goed uitgewerkt met Saskia en haar gezin, komt het motief duidelijk naar voren en is de spanning te snijden. 

Yoga Magazine

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Zwart land

Stille nacht

Dun ijs

Dun ijs

Waddenstorm

Bloedhitte