"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dutch oven

Zaterdag, 20 november, 2021

Geschreven door: Tim Ziegeweidt
Artikel door: Marlene Bijlsma

Koken op open vuur in eigen tuin

[Recensie] Een Dutch oven is geen Nederlandse oven maar een gietijzeren pan met een enigszins hol deksel. Lang geleden was dit dé manier om boven een open vuur een brood of taart te bakken, of een stoofpot natuurlijk. Nu eenvoud, vrijheid en home made aan een opmars bezig zijn, is een Dutch oven niet langer voorbehouden aan scouts en preppers.

In het Dutch oven boek, van oorsprong Duitstalig, leer je alle ins en outs van de Dutch oven. Waar moet je op letten als je er eentje aanschaft, hoe onderhoud je hem en waar stook je op. Een exemplaar met pootjes kan op een open houtvuur of met briketten. Heb je een variant zonder dan kan hij ook op de gas- of kolen BBQ. En op het holle deksel kun je kooltjes of briketten kwijt zodat je zowel onder- als bovenwarmte creëert.

Tim Ziegeweidt en Sebastian Buchner, de auteurs, leggen bij ieder recept uit hoeveel briketten er ongeveer boven en onder de pan moeten. Dit is mede afhankelijk van de grootte/inhoud van je Dutch oven. En er is een handige tabel opgenomen in het boek. Je kunt zelfs stapelen met meerdere pannen: baked beans in de onderste en pulled pork bovenop bijvoorbeeld.

In zeven hoofdstukken bereiden we soep, eenpansgerechten (uiteraard), vlees, vis en gevogelte. Ook zijn er recepten voor brood, groenten en zelfs toetjes (denk aan appelcrumble of cheesecake). Je merkt de Duitse afkomst door gerechten als schupfnudeln, Beierse witte kool, Sauerlandse wildzwijngoulash of curryworst. Er zijn ook genoeg internationale bereidingen als viscurry en chili con carne.
Met symbolen in een cirkel zie je in een oogopslag hoeveel briketten er boven en/of onder de pan moeten en eventuele wijzigingen tijdens het proces (soms begin je met alleen onderwarmte of moeten er briketten weggehaald). De inhoud van de pan en de bereidingstijd staan in dezelfde cirkel, net als de moeilijkheidsgraad. Voor beginners is er colavlees, laagjesvlees of aardappelgratin.

Dans Magazine

Dutch oven is een leuk handzaam boek voor iedereen die een Dutch oven heeft of er een wil aanschaffen. En dan hoef je echt niet op survivaltocht, daar is zo’n pan trouwens veel te zwaar voor. Gewoon in de achtertuin of op het terras mag ook. Want koken op open vuur is leuk en gezellig.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Dutch Oven