Echte helden

Zaterdag, 11 september, 2021

Geschreven door: Charlotte Habersack, Nikolai Renger
Artikel door: Joost van Gelder

Hoog in de problemen…

[Recensie] In Echte helden maken we kennis met Ben, een doodnormale jongen die op school snel gepest wordt omdat hij voor zijn leeftijd relatief klein is. Om indruk te maken op zijn klasgenootjes vertelt hij leugens en verzint hij verhalen. In het verhaal loopt dit echter helemaal uit de hand en Ben komt zwaar in de problemen.

Echte helden is een simpel verhaal voor de jonge lezer (8+) dat lekker wegleest. Het boek heeft relatief korte hoofdstukken met weinig illustraties. Het verhaal kent een globale spanningsopbouw en werkt toe naar een ontzettend spannend einde van het boek. Naast spanning krijgen de thema’s pesten en in jezelf geloven een plekje in het boek, maar wel met een vleugje humor.

Richting het einde van het boek krijg je als lezer pas echt goed door waarom de titel van het boek Echte helden is gekozen. Een passende titel als je als lezer het verhaal goed hebt begrepen, maar daar is wel wat denkwerk voor nodig als kind.

Charlotte Habersack probeert in het verhaal een duidelijke boodschap over te brengen: “Iedereen mag zijn wie hij wil en kan zijn”, en dat is gelukt. Het boek wordt ook aangeprezen als tip voor de kinderenboekweek van 2021 met als thema ‘Worden wat je wil’. Habersack is in Nederland bekend van de serie Verboden te openen en komt nu in Echte helden voor het eerst met een waargebeurd verhaal.

Hereditas Nexus

De illustraties gemaakt door Nikolai Renger ondersteunen het verhaal in het boek, maar hadden wat mij betreft niet per se nodig geweest. De verbeelding had hier prima aan de lezer overgelaten kunnen worden.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles