Een beestachtig verbond

Zaterdag, 2 maart, 2019

Geschreven door: Liz Brouwer
Artikel door: Agnes Eikema

Een bizarre moord in het Entrepotdok

[Recensie] Detectives van Nederlandse bodem; ik lees ze niet vaak en eigenlijk kan dat best jammer zijn. Dat blijkt ook maar weer na het lezen van het boek Een Beestachtig verbond van Liz Brouwer. Ik was één van de gelukkige lezer die haar eerste boek mochten lezen in de Hebban Leesclub. Een eerste kennismaking met rechercheur Suze van Baarle volgde.

Suze en haar team stuiten op een bizarre moord in het Entrepotdok. Hier wordt namelijk het lijk van meubelmaker en ontwerper Bernd van Trigt gevonden. Uit de wijze waarop hij om het leven is gebracht, blijkt dat het niet om een roofmoord gaat.

Na enig onderzoek blijkt er een overeenkomst te zijn met een onopgeloste moord uit het verleden. Het rechercheteam moet zich door uiteenlopende sporen vechten om het mysterie te ontrafelen. Ze bevinden zich op de goede weg, maar de diverse aanknopingspunten zijn met en in elkaar verwikkeld. De moorden blijken te maken te hebben met een middeleeuws sprookje van Reinaert de Vos; de naïeve beer en de sluwe vos. Maar ook wordt er een link gelegd met de Tweede Wereldoorlog en het reilen en zeilen in een verzorgingstehuis. Hoe zou zich dit verhouden tot de moorden?

Wat als eerste opvalt tijdens het lezen van het boek is dat Suze van Baarle een goede rechercheur is, maar daarnaast ook een menselijke rechercheur. Ze moet hard werken om haar zaken op te lossen en daar heeft het thuisfront geregeld onder te lijden. De schuldgevoelens en de spagaat waar zij zich soms in begeeft zorgt er voor dat het een realistisch personage is. Je kunt met haar meeleven en begrijpen. De klik is dan ook snel gemaakt!

Boekenkrant

In het boek komen wel veel andere personages voor waardoor het in het begin even zoeken is wie welke rol toebedeeld heeft gekregen. Naarmate het verhaal vordert vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Dit zorgt ervoor dat je zelf ook ideeën gaat ontwikkelen wie achter de moorden zou kunnen zitten en met welke beweegredenen. Het aantal mogelijke daders wordt steeds kleiner en kleiner waardoor je steeds nieuwsgieriger wordt wie er zal overblijven. Het verleden en heden wisselen hier elkaar in een prettig tempo af en met een sluimerende aanwezigheid van spanning is dit erg plezierig lezen. Het is niet de spanning die je bij een lugubere thriller terug kan vinden, maar een heerlijke detective dat zich afspeelt in ons koude kikkerlandje. De cover vind ik eigenlijk totaal niet bij het verhaal passen, het lijkt meer op de omslag van een studieboek dan van een detective.

De plot vond ik enigszins onverwacht, maar tegelijkertijd ook wel jammer. Het is een beetje kiezen voor de gemakkelijke weg, terwijl bij dit verhaal juist een vernuftig einde beter zou passen.

Eerder verschenen op Boekenz

Boeken van deze Auteur:

Fataal verlangen

Een beestachtig verbond