‘Een fatsoenlijke familie’

Vrijdag, 7 juni, 2019

Geschreven door: Rosa Ventrella
Artikel door: Perfecte Buren

Maria groeit op in een arme buurt in Bari. Ze woont met haar twee broers, haar vader en haar moeder. De kinderen delen samen een slaapkamer, er is niet meer ruimte in het armzalige huisje. Maria is leergierig, doet op school goed haar best maar wordt door de andere kinderen niet echt geaccepteerd. Gelukkig is er ook Michele, een dikkig jongetje dat ook niet echt geaccepteerd wordt. Michele is een Senzasagne, lid van een criminele familie. Maria wordt ook wel Malacarne, kwaad vlees, genoemd. In het Bari van de sloppenwijken heeft iedereen wel een bijnaam.

Maria en Michele groeien samen op in Bari. Ze zwerven samen door de buurt en langs de zee en vertrouwen elkaar alles toe. Maria heeft het thuis niet makkelijk, haar vader Antonio is erg agressief en mishandelt zijn vrouw en ook soms zijn zonen. Guiseppe en Vincenzo, zo heten de broers van Maria. Guiseppe is een verstandige jongeman, hij verdient al geld voor het gezin en zijn gedrag is voorbeeldig. Dat kun je niet van het gedrag van Vincenzo zeggen, hij waagt zich op het boefjespad tot verdriet en vernedering van zijn vader Antonio. Antonio probeert het kwaad uit zijn zoon te slaan maar dat mislukt. Wanneer Vincenzo bij een overval per ongeluk door een politiekogel sterft, dwingt hij Maria om alle contact met Michele te verbreken. Michele’s broer was de bestuurder van de scooter bij wie Vincenzo achterop zat toen hij werd geraakt. Antonio geeft de Senzasagnes de schuld. Maria is bang dat Antonio een moord zal begaan en luister naar haar vader. Intussen is ze op een goede middelbare school begonnen maar ook daar is ze het buitenbeentje van de klas. Ze mist Michele enorm maar blijft haar vaders wens respecteren. Vijf jaar later trouwt Guiseppe en op zijn trouwfeest ontmoet ze Michele voor het eerst weer. Nu slaat een vonk over tussen die twee maar vader Antonio steekt er opnieuw een stokje voor. Michele behoort in zijn ogen niet tot een fatsoenlijke familie, hij wil Maria beschermen, ze zal immers naar de universiteit gaan en de sloppenwijk ontgroeien.

De ontluikende liefde tussen Maria en Michele laat zich echter niet temmen. Maar hoe ziet hun toekomst eruit? Hebben ze wel een toekomst en wat zal Antonio doen wanneer Maria en Michele elkaar blijven ontmoeten?

Rosa Ventrella heeft een beeldende schrijfstijl. Je waant je in de achterbuurt van Bari, ruikt de visafval, voelt de verloedering. In die wereld leeft Maria, Malacarne. Het meisje kijkt, luister en observeert het leven in de achterbuurt van Bari. Mensen leven op een hoop, delen lief en leed met elkaar en weten alles van iedereen. Vooroordelen volop en mensen die afwijken van de norm worden flink gepest. Maria wijkt ook een beetje af van de norm, ze kan heel goed leren en zet zich daar ook volop voor in. Zo kan ze beetje bij beetje de achterbuurt van Bari ontvluchten. Michele is haar vriend door dik en dun, hoeveel tegenstand ze ook ondervinden, hun liefde blijft zegevieren. Maar zal dat altijd zo zijn?
Ik heb een prachtig boek gelezen over een onmogelijke liefde, vier sterren.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.