Een gewaarschuwd man

Zaterdag, 16 januari, 2021

Geschreven door: Michael Connelly
Artikel door: Liliën LP

Zonde dat een doorgewinterde schrijver een prima verhaal afraffelt 

[Recensie] Een gewaarschuwd man gaat niet over de vaste rechercheurs van Connelly, Harry Bosch of Renée Ballard, maar over journalist Jack McEvoy. Liefhebbers van Connelly zullen hem herkennen uit De dichter (The poet uit 1996). Dertien jaar later verscheen hij weer in Ongrijpbaar (The scare crow). In de tussentijd figureerde hij in een verhaal van Harry Bosch en ook in een verhaal van advocaat Mickey Haller. 

Jack heeft een compleet fictieve levensbeschrijving op Wikipedia. Jack lijkt het meest op Connelly, het is zijn meest autobiografische hoofdpersoon. Een grappig feitje dat dit ondersteunt, is dat McEvoy de meisjesnaam is van Connelly’s moeder Mary.

Wie is John ‘Jack’ McEvoy? Jack is geboren op 21 mei 1961, een stier dus van 59 jaar oud. Meestal zijn hoofdpersonen veel jonger, maar Connelly’s werk wordt al sinds 1992 gepubliceerd en Jack werd in 1996 bij het publiek geïntroduceerd. Hij heeft een jong overleden zusje en in zijn debuutverhaal onderzoekt hij de zelfmoord van zijn tweelingbroer Sean, rechercheur Moordzaken in Denver, Colorado. Hij heeft al jaren een knipperlichtrelatie met Rachel Walling (ex-FBI) en is eenmaal getrouwd geweest met Keisha Russel, die in 1995 in een boek van Connelly voorkomt.

Na een paar journalistieke uitglijders werkt Jack niet meer voor de Times in Los Angeles, waar hij misdaadverslaggever was. Hij is nu werkzaam als online journalist voor de consumentenwebsite FairWarning. Als een onenightstand scharrel van een jaar geleden dood wordt gevonden, wachten twee rechercheurs van Moordzaken hem bij zijn appartement op. Hoewel er geen bewijs is, blijft de politie hem lastigvallen.

Boekenkrant

Omdat Jack een oude snuffelhond is, besluit hij meer informatie over de dood van Tina op te zoeken. Dan valt hem een overeenkomst tussen een aantal moorden en ongelukken op. Daarop volgt een haast ongeloofwaardig verhaal over dna-analyse, verwantenonderzoek en genen. Het is beangstigend dat de wetenschap die verdachten tot daders kan verklaren, ook voor hele verkeerde zaken op het dark web wordt gemanipuleerd en gebruikt. 

Dit verhaal mist de spanning van eerder werk. Het verhaal komt in een stroomversnelling en daarna gebeurt er weer een tijd niets. Het einde is afgeraffeld. Een gewaarschuwd man is zeker geen zwak verhaal, maar van een doorgewinterde misdaadverslaggever had ik meer verwacht. 

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Het nachtvuur

Een gewaarschuwd man

In de stilte van de nacht

Over de grens

Het recht om te zwijgen