Een huis voor Harry

Zaterdag, 15 juni, 2019

Geschreven door: Leo Timmers
Artikel door: Jaap Friso

Home sweet home

[Recensie] Ik ben erg gecharmeerd van het werk van Leo Timmers maar ik moet toegeven dat het een beetje op elkaar ging lijken en zijn laatste boek rond uit tegenviel. Aarzelingen dus bij zijn volgende boek, maar Een huis voor Harry gaat over een kat, dus heeft meteen het voordeel van de twijfel.

Wat  opvalt is dat Leo Timmers uit een ander vaatje tapt. Het explosieve en felle kleurgebruik dat zijn meeste werk kenmerkt, blijft hier achterwege. Grijs en bruin zijn de meest gebruikte kleuren wat er mee te maken heeft dat het verhaal zich voor een deel op daken en rond schoorstenen afspeelt.

Harry de kat gaat in op de uitnodiging van vlinder Vera om tikkertje te spelen. Maar als hij uit het zolderraam via de daken de buurt in is getrokken, is Vera verdwenen en Harry volledig de weg kwijt. De verdwaalde kat wil naar huis maar raakt steeds verder van zijn doel af. Het verhaal volgt Harry in zijn zoektocht naar zijn eigen huis. Er zijn genoeg plekken die dieren als hun huis beschouwen en Harry probeert een nieuwe plek te vinden waar hij zich thuis voelt, maar slaagt daar niet.

Het is een geestige opsomming over hoge en lage huizen en rijtjeshuizen, een rij vuilnisemmers waarin katten wonen. Harry maakt vrienden en vindt uiteindelijk de weg terug. Een huis voor Harry heeft een iets andere sfeer dan we van Timmers gewend zijn. Aanvankelijk iets somberder, en de secure tekeningen hebben wat meer rafelrandjes dan anders. Maar zijn signatuur blijft vertrouwd en staat gelukkig weer garant voor kwaliteit.

Foodlog

Eerder verschenen op Jaap leest

Boeken van deze Auteur:

Het monstermeer

Het eiland van Olifant

Waar is de draak?

Aap op straat

Aap op straat

In hûs foar Harry