Een jongen met de naam Kerstmis

Maandag, 20 december, 2021

Geschreven door: Matt Haig
Artikel door: Peter van Bavel

Een fantastisch avontuur voor jong en oud, voor jongens en voor meiden

[Recensie] Wanneer je van de Uitgeverij Moon de kans krijgt om drie kerstboeken voor de jeugd van Matt Haig te lezen en te recenseren, voel je je een rijk mens. Niet alleen de boeken zelf zien er geweldig uit, het is vooral de inhoud die tot de verbeelding spreekt.

Je kunt vervolgens de recensie zo schrijven dat hij voor de jeugd is, of je schrijft de recensie voor volwassenen in de hoop dat ze mijn mening kunnen delen met de jeugd. Meestal kies ik voor optie twee.

Omdat volgens de schrijver Matt Haig niets onmogelijk is, richt ik mij deze keer direct tot de jeugd. Ook al is dat voor mij niet de meest gemakkelijke weg.

Matt Haig is 46 jaar en woont in Brighton (Engeland). Hij schrijft voor zowel volwassenen als voor kinderen. Hij schrijft boeken over feiten en boeken die verzonnen zijn. Meestal is er in zijn verhalen aandacht voor hoe het gezin draait. De rol van vader en moeder met de kinderen.

Boekenkrant

In 2015 schreef hij A boy called Christmas. Dit verhaal werd in 2018 voor het eerst in het Nederlands vertaald. In oktober van 2021 bracht Uitgeverij Moon drie kerstverhalen van Matt Haig opnieuw uit, in een nieuw jasje. De reden hiervoor is dat het eerste boek Een jongen met de naam Kerstmis verfilmd is en eind november op Netflix te zien zal zijn. Wanneer je ook de Harry Potter films hebt gezien, zul je een aantal van de acteurs herkennen in deze film.

Het boek ziet er geweldig uit. Op de voorkant staat de acteur die de hoofdpersoon speelt in de film. Het boek heeft aan de binnenkant veel tekeningen staan. Die zijn gemaakt door Chris Mould. Ze zijn grappig en helpen je fantasie om plaatjes in je hoofd te maken.

Wanneer je acht jaar of ouder bent, kun je het verhaal prima zelf lezen. De zinnen zijn niet heel lang en de schrijver gebruikt weinig moeilijke woorden. Omdat er heel veel spannende dingen gebeuren, moet je wel goed uitkijken of je dit boek alleen wilt lezen. Wanneer je ouder dan tien bent, kun je het wel alleen lezen hoewel ik, als oude lezer, het soms best heel spannend vond.

Ben je jonger dan acht jaar of vind je het te spannend, dan kun jij je ook prima laten voorlezen door iemand die je leuk vindt. Je moet dan wel dichtbij blijven om steeds goed alle tekeningen te kunnen zien.

Het verhaal gaat over de elfjarige Nikolas die samen met zijn vader in een piepklein huisje woont in de bossen van Finland. Zijn vader is houthakker. Zijn moeder is in een put gevallen na een aanval van een beer. Hij mist zijn mama nog iedere dag en heeft weinig tot niets om mee te spelen. Toch is Nikolas heel tevreden en is hij lief voor alles en iedereen. Wanneer zijn vader voor een hele tijd vertrekt, komt zijn tante Carlotta in huis. Ze is heel onaardig en zit Nikolas op alle vlakken dwars.

Het duurt niet lang voordat Nikolas vlucht om op zoek te gaan naar zijn vader, die naar het Noorden is vertrokken. Een onvergetelijk magisch avontuur begint.

Het boek maakt tijdens het lezen al een film in je hoofd. Het verhaal heeft geen saai moment en de zoektocht naar zijn vader levert Nikolas zowel vrienden als vijanden op. Nikolas leert ook om goed te zijn, om eerlijk te zijn en om liefde te geven. Er doen elfen in mee. En ook feeën en trollen.

Een fantastisch avontuur voor jong en oud, voor jongens en voor meiden. Voor iedereen die niet kan wachten tot het weer Kerstmis is. En als je het echt gelooft, komt alles goed. Dit boek geef ik met heel veel plezier vier dikke sterren.

Persoonlijke songtekst:
‘When I was small I believed in Santa Claus
Though I knew it was my dad
And I would hang up my stocking at Christmas
Open my presents and I’d be glad

But the last time I played Father Christmas
I stood outside a department store
A gang of kids came over and mugged me
And knocked my reindeer to the floor

They said
Father Christmas, give us some money
Don’t mess around with those silly toys
We’ll beat you up if you don’t hand it over
We want your bread so don’t make us annoyed
Give all the toys to the little rich boys’
(The Kinks – Father Christmas)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Echo

Auteur:
Matt Haig
Categorie(ën):
Young Adult

Vader Kerstmis en ik

Het meisje dat Kerstmis redde

Een jongen met de naam Kerstmis

Middernachtbibliotheek

Het eeuwige leven