"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Een klein leven

Vrijdag, 21 januari, 2022

Geschreven door: Hanya Yanagihara
Artikel door: Eus Wijnhoven

Troost & Ontroering – deel 2

Boeken zijn er niet alleen voor kennis, of vermaak en ontspanning. Sommige boeken bieden troost, of kunnen ons ontroeren. Dat soort boeken kunnen we in deze moeilijke tijden goed gebruiken. In deze nieuwe serie vragen we onze lezers te vertellen over boeken die hen troost boden, of ontroerde, als lichtpuntjes in een duister tijdvak. Vandaag de bijdrage van Eus Wijnhoven over het boek Een klein leven van Hanya Yahaginara.

[Column] Verschenen in het Nederlands als Een klein leven. Maar misschien moet u toch maar het Amerikaanse origineel lezen, opdat u niets van de gruwelijkheden mist. Dat is dit verhaal namelijk: gruwelijk, onverbiddelijk, van een onverkwikkelijke schoonheid. En toch ook bijzonder vol liefde.

JB, Willem, Malcolm en Jude leren elkaar kennen tijdens colleges in Massachusetts. Jochies van een jaar of zestien, allemaal met een verschillend verleden. Samen slepen zij elkaar door hun studie: JB beeldend kunstenaar, Willem acteur, Malcolm architect en Jude magistraat. Carrière, allen vinden hun weg. Passie! Maar Jude blijkt een verleden te hebben wat te duister is om het licht te kunnen verdragen, om wie dan ook inzicht te geven in dat gitzwarte verleden. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe zijn handicap tot stand is gekomen. En dan is daar Willem, die hem in zekere zin redt.

Niet eerder heb ik een boek gelezen dat mij zo heeft geraakt. Mijn vader is vanaf zijn zesde een invalide man. Welke trucs zijn er met hem uitgehaald? Hoe heeft hij zichzelf weggecijferd opdat zijn omgeving hem maar zou accepteren? Altijd stond hij voor anderen klaar. De meest grove beledigingen gingen aan hem voorbij. Zijn nederigheid vervulde me decennialang met schaamte, want hij was een kei in zijn vak, hij stond mensen bij waar hij maar kon. Bij dit boek heb ik gehuild. Het is een van de mooiste en aangrijpendste verhalen die ik ooit heb gelezen. Eindelijk begreep ik mijn vader. Ik heb wakker gelegen van dit verhaal, maar had deze ervaring nooit willen missen. Wat een schitterend boek!

Hereditas Nexus

Eus Wijnhoven is sinds 26 jaar educatief uitgever van natuurwetenschappelijke vakken voor het VO/secundair (B). Sinds ruim een jaar heeft hij daarnaast een literaire uitgeverij voor 50-plussers (auteurs; vanzelfsprekend boeken voor lezers van alle 20-plus leeftijden). In 1961 is Eus in Den Haag geboren en heeft hij zijn ‘zandbak’ gevonden in Delft, de stad waar hij begraven wil worden.

We willen weten welk boek jou troost bood of ontroerde. Welk boek koester je daardoor meer dan andere? Laat het ons weten. Vertel waarom dit boek zo speciaal voor je is, waarom dit boek je door een lastige periode in je leven heeft geholpen, of waarom je door dit boek het niet meer droog hield? Beschrijf het in een kort essay van maximaal 850 woorden. De mooiste verhalen belonen we met een Bazarow boekenbon van 50 euro. Als je een stuk indient, ga je ermee akkoord dat we je verhaal publiceren in Bazarow Magazine en op Bazarow.com. Zet er ook even bij wie je bent en wat je doet. Stuur je inzending naar info@bazarow.com.

Medewerkers en recensenten van DLVA/Bazarow zijn van harte uitgenodigd om een bijdrage te schrijven!

Boeken van deze Auteur: