Een mama is als een huis

Zaterdag, 22 mei, 2021

Geschreven door: Aurore Petit
Artikel door: Katelijne van Alem

“Een mama is als een toevlucht”

De auteur en illustrator

[Recensie] Aurore Petit heeft in 2006 de opleiding ‘Arts décoratifs’ afgerond in Straatsburg. Ze schrijft en illustreert boeken voor jong en oud. Ze werkte sinds de start van haar carrière al mee aan meer dan twintig kinderboeken. Toch werd nog nooit eerder een boek uit haar oeuvre naar het Nederlands vertaald. Uitgeverij Boycott bewees al eerder een bewonderenswaardig goed oog te hebben voor uitzonderlijke boeken en dat is bij de ontdekking van deze parel niet anders. Een mama is als een huis werd al meermaals vertaald. In tegenstelling tot de Engelse herwerking op rijm blijft deze vrijwel letterlijke vertaling door Lidewij van den Berg zeer dicht bij het origineel. Dat is absoluut een meerwaarde, omdat zowel de eenvoudige zinsbouw als de illustraties zich hier perfect toe lenen. 

Verhaal

Een mama wikkelt je in een deken en draagt je als een kangoeroe. Ze knuffelt je zacht, voedt je, wast je, kust je en wiegt je. Wanneer je groter wordt, toont ze je de wereld en gaat ze samen met je op ontdekking. Zelfs als de wereld te groot en te eng lijkt, is zij er om je tranen te drogen.

Wordt Vervolgd

Een mama is als een huis is een liefdevolle ode aan elke mama.

Mama

Hoe zie jij jouw mama? Klopt het met wat er in het boekje staat? Is jouw mama bijvoorbeeld heel handig en wat kan ze dan allemaal? Leuk om zelf je mama te tekenen en in de tekening te laten zien wat je mama allemaal voor jou doet!

Ontwikkeling

In dit mooie verhaal volg je de mama vanaf dat ze zwanger is, totdat haar peuter zijn eerste stapjes zet. In alle teksten is de rol van de papa afwezig, maar hij is wel in de tekeningen als steun en toeverlaat verwerkt. Erg leuk is het om de kat op meerdere pagina’s in de tekeningen te zien.

Vormgeving

Een heel warm boek. De kaft is van mooi stevig materiaal en voelt als stof aan. Echt een omhulsel zoals een mama ook kan zijn. De tekeningen zijn lief, je krijgt er volledig het warme gevoel van dat bij een mama hoort. Herkenbaar en tot in de details goed uitgewerkt. Onder iedere pagina staat een korte zin, die precies weergeeft wat je in de illustratie allemaal ziet.

Het is een mooi boekje om voor te lezen, al vanaf jonge leeftijd. De prenten zijn mooi om te laten zien, eigenlijk op iedere leeftijd. Daarnaast ook echt een tip om een mama of je eigen mama cadeau te doen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles