"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Een meisje op Schindler's list

Vrijdag, 3 april, 2020

Geschreven door: Rena Finder
Artikel door: Ramona van den Berg

[Recensie] Dit verhaal gaat over Rena. Ze wil graag haar waargebeurde verhaal vertellen over de barre tijden tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin zij heeft gezeten. Ze geeft op voorhand al aan dat Oskar Schindler de reden is dat zij nog leeft.

Op de cover van dit boek zie je een meisje van de achterkant. Op de ondergrond van dit meisje is een lijst afgebeeld. Dit is de lijst van de zogenaamde Schindler’s-Joden en komt bij ieder hoofdstuk terug. Een mooi en indringend gegeven.

Het verhaal wordt vanuit Rena verteld. Zij neemt je mee terug naar haar kindertijd. Naar de onbezorgde jaren die ze in Krakau samen met haar familie beleefde. De vakanties die zij samen met de broers en zussen van beide ouders doorbracht. Een hechte familie dus.

Rena ondervindt op zesjarige leeftijd voor het eerst hoe bepaalde mensen over Joden denken. Op die bewuste dag wordt ze op school uitgemaakt voor ‘vieze Jood’. Maar zoals ze zelf aangeeft, heb je op die leeftijd totaal geen benul van wat er om je heen gebeurt. Het enige wat zij zich nog goed kan herinneren, is het feit dat iemand haar vies noemde, terwijl ze dat toch zeker niet was.

Boekenkrant

Rena heeft de rest van haar leven lezingen gegeven aan leerlingen. Daar kwam vaak de vraag naar voren of ze als kind zijnde niet in de gaten had dat er sprake van antisemitisme was. Zij geeft te kennen dat dat zeker het geval was. Alleen was zij daar op jonge leeftijd toen nog niet van bewust.

Op pagina 17 komt een mooi stukje naar voren wanneer Rena door haar moeder naar de bibliotheek wordt gebracht om eens te lezen over antisemitisme. Ik vond dit wel een tekst die ik met jullie wil delen.

“Niet iedereen zal je aardig vinden in het leven, en je zult ook niet iedereen aardig vinden. Maar dat is nog geen reden om iemand te haten.”

Toen Rena negen jaar oud was, hoorde ze voor het eerst iets over Adolf Hitler doordat zij haar ouders met familie hoorde praten. Er werd gezegd dat ze toch wel bang begonnen te worden. Door die woorden van haar familie kon Rena die nacht de slaap niet vinden.

Wat mij opvalt in dit hele verhaal is, dat je heel goed in kinderlijke taal, zonder kinderachtig te zijn, krijgt uitgelegd wat Rena allemaal heeft meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onmacht die ze voelde, de angst die ze ervaren heeft. Dit is heel mooi verwoord in dit boek en zeker voor kinderen van 9+ te begrijpen.

Een passage die me enorm aangreep was: “Maar een kaalgeschoren hoofd? Op dat moment had ik voor het eerst het gevoel dat ik mijn identiteit kwijtraakte.” pagina 78. Na deze passage gelezen te hebben, bedacht ik me wat ze allemaal meegemaakt had. Vooral ook wat ze al hiervoor doorstaan had. Een kaalgeschoren hoofd behoort tot het ergste? Wat een moed en doorzettingsvermogen heeft dit jonge meisje gehad in deze tijden.

Rena vertelt ook over haar tijd bij Oskar Schindler. Hij vond Joden mensen, gewone mensen. Hij behandelde ze ook als gelijkwaardig. Het is mooi om te lezen dat Rena door middel van deze documentatie wil laten blijken wat voor waardering ze heeft voor wat Schindler gedaan heeft. Hij heeft de Schindler’s-Joden gered van Auschwitz.

Ik geef dit boek 5 sterren. Het is een boek met veel informatie over de Tweede Wereldoorlog, maar geschreven voor kinderen op een dusdanige manier dat het ook te begrijpen is voor de beoogde leeftijdscategorie. Alle gruwelijkheden van die tijd komen aan bod en zijn verteld door Rena zelf.

Eerder verschenen op Perfecte Buren