Een prrrfecte kerst

Zaterdag, 18 december, 2021

Geschreven door: Ellen DeLange, Caroline Bonne Müller
Artikel door: Katelijne van Alem

“Hij luistert naar de klanken die door de deur naar hem toe zweven”

De auteur

[Recensie] Ellen DeLange groeide op in Noord-Nederland. Als kind had ze een eigen bibliotheek op zolder, daar kon iedereen allerlei boeken lenen. Toen ze later ging reizen, heeft ze haar bibliotheek uitgebreid met prentenboeken van over de hele wereld. Ellen vond het altijd al leuk om verhalen te verzinnen. Door haar dochter werd ze aangemoedigd om een eigen prentenboek te maken. Ellen debuteerde met Een verhaal met een staartje.

De illustrator

Caroline Bonne Müller is geboren in Frankrijk en studeerde in Amsterdam Fashion Design. Caroline werkte 14 jaar als modeontwerper. Ze is als kinds af aan gefascineerd geweest door prentenboeken. Toen ze kinderen kreeg, inmiddels heeft ze er drie, kon ze niet stoppen met het kopen van prachtig geillustreerde prentenboeken. Toen is het idee om zelf prentenboeken te illustreren ontstaan.

Technisch Weekblad

Verhaal

Het is bijna Kerstmis. Bijna alle katten die aan het spelen zijn op het dorpsplein, worden naar binnen geroepen. Maar één jong katje wordt niet geroepen. Hij heeft geen huis om naartoe te gaan. Hij ziet gezellige lichtjes en lekker eten in de huizen, wat zou hij ook graag naar binnen kunnen gaan in zo’n huisje!

Op een gegeven moment ziet het katje een meisje huilen, hij vraagt zich af waarom. Het katje blijft het meisje volgen, en vindt haar er niet zo gelukkig uit zien. Wanneer ze verse koekjes aan het bakken is, begint het katje heel hard te miauwen. Het meisje gaat vlug kijken waar dat gemiauw vandaan komt…

Wens

Veel kinderen hebben een wens voor tijdens Kerstmis en schrijven de Kerstman hier een brief over. Heb jij de Kerstman weleens een brief geschreven? Wat zou jouw wens zijn?

Vormgeving

Een heerlijke warme illustratie staat er op de voorkant van dit sfeervolle kerstboek. De schutbladen staan vol met het katje, in allerlei gemoedstoestanden. Hierdoor word je direct nieuwsgierig naar het verhaal. De illustraties in het boek zijn prachtig, ook zonder het verhaal voor te lezen zie je wat er allemaal gebeurt. Voor jonge kinderen een geweldig boek om te beleven via de prenten.

Het verhaal is prettig om voor te lezen, de lengte per pagina past precies bij de aandachtsboog van jonge kinderen. De warme kerstgedachte straalt door het boek heen, je gunt het katje net als iedereen een warm en gezellig huis toe.

Een fijn boek om voor te lezen in de kerstperiode.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles