Een rondje door oud Kessel

Woensdag, 15 februari, 2023

Geschreven door: Mechtilde Meijer , Henk Steenbekkers
Artikel door: Karin Kallenberg

Kleine geschiedenis van een heerlijkheid

[Recensie] Een rondje door oud Kessel is een non-fictie boekwerkje dat de historie van Kessel behandelt, een Brabants dorp aan de Maas. In de eerste plaats waarschijnlijk samengesteld voor de lokale bewoners, maar ook voor geïnteresseerden buiten de regio zeer lezenswaardig. Het is zo respectvol gemaakt, de liefde en toewijding voor dit kleine dorp spatten van elke bladzijde. Zoals de auteurs schrijven: “Wat we met veel genoegen delen is de schoonheid van dit dorp in al zijn facetten.” Het is ze uitstekend gelukt.

Maasparels
Dit naslagwerkje opent met een sfeervol gedicht van Mechtilde Meijer, een van de auteurs, dat meteen de toon zet. Daarna worden chronologisch de belangrijkste gebeurtenissen beschreven. Kessel heeft een rijke historie en zelfs een Romeins verleden. Opgravingen zijn hiervan getuigen, o.a. van een imposante tempel.

Het is interessante en leerzame materie. Zo wordt de betekenis van heerlijkheid uitgediept wanneer hiermee iets anders dan heel lekker bedoeld wordt. Verder komen begrippen aan bod als schenkdwang, kikvorsrijden, opdoeken, waterstaatskerk, en een wiel als het een rivier betreft.

Het beeld dat van Kessel gegeven wordt is volledig te noemen. Het is minutieus gedocumenteerd met onder meer citaten en een schat aan foto’s die stuk voor stuk het bekijken waard zijn.

Kookboeken Nieuws

De heldere tekst, de foto’s en citaten, het is allemaal uitermate verzorgd.

De dorpen langs de Maas worden ook wel Maasparels genoemd. Dit boekje is een pareltje op zich.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow