Een rondje IJsselmeer

Maandag, 13 juni, 2022

Geschreven door: Edwin Donders
Artikel door: Evert van der Veen

Fotografische verkenningen

[Recensie] Edwin Donders woont in Monnickendam en houdt van het water. In dit boek legt hij in sfeervolle en treffende zwart/wit foto’s landschappelijke en stedelijke ontwikkelingen rond het IJsselmeer vast. De foto’s worden vergezeld van een aantal verhalen uit Sagen en legenden rond de Zuiderzee van S. Franke, uitgegeven in 1923. Het zijn aardige, pretentieloze verhalen met soms een humoristische ondertoon.

In de foto’s weet Edwin Donders goed de sfeer rond het IJsselmeer te treffen al is hij niet alleen maar uit op ‘mooie plaatjes’. Naast foto’s met beelden waarin de tijd lijkt te hebben stilgestaan – foto’s die daarom het meest tot de verbeelding spreken – , toont hij bewust ook beelden die ontwikkelingen van onze tijd illustreren zoals een banner van Food op het strand en een hoogspanningsmast. Ook de verstedelijking en hier en daar de verrommeling van het landschap komt naar voren.

Meerdere foto’s stralen echt rust, stilte en ruimte uit maar anderen daarentegen laten de activiteiten van de mens zien en de – soms pijnlijke – ingrepen die het landschap daardoor heeft ondergaan. Deze foto’s tonen soms onverwachte perspectieven door de bijzondere invalshoek die er is gekozen. Daarin toont zich de fotografische vakman die hier oog voor heeft. Ook de kleine, typerende details vallen in een aantal foto’s op.

Vooral de kust van Noord-Holland en Friesland komt in dit boek naar voren, ook de Afsluitdijk is goed aanwezig. Wat mist zijn opnamen van voormalige vissersplaatsen als Elburg, Harderwijk en Bunschoten-Spakenburg. Juist hier betekende de afsluiting van de Zuiderzee een ingrijpende verandering waarvoor destijds in de politiek te weinig aandacht was. Dit oude sentiment kwam enige jaren geleden bij de viering van 75 jaar Noordoostpolder nog naar voren.

Kookboeken Nieuws

Een mooi boek voor liefhebbers van fotografie en bewoners rond het IJsselmeer.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow