"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Een schip vol Sinterklazen

Zaterdag, 6 november, 2021

Geschreven door: Bette Westera, Barbara de Wolf
Artikel door: Rita Pontororing

De E van Echte

[Recensie] Origineel verhaal over Sinterklaas die eigenlijk geen zin heeft om naar Nederland af te reizen. In Een schip vol Sinterklazen bedenkt Sint een goed plan. Hij stelt een vacature op waarbij hij uitnodigt om als hulpsinterklaas te fungeren. De A4tjes met de vacature hangt hij aan lantaarnpalen om er ruchtbaarheid aan te geven. Solliciteren op 30 oktober bij Sint thuis. En natuurlijk worden er in de vacature eisen gesteld. Dat is leuk om eerst samen met kinderen te bedenken wat Sinterklaas in zijn toelatingstoets heeft gestopt.

Gelukkig voor alle kinderen bedenkt de Sint zich op het allerlaatste moment en gaat hij toch maar mee naar Nederland.

Het verhaal van Bette Westera is klein maar heel grappig, sinterklazen op sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. De illustraties van al die Sinterklazen die graag hulpsint willen zijn, vinden kinderen leuk om te bekijken. Er worden heel veel hulpsinterklazen getoond, over twee bladzijden verdeeld. Leuk is natuurlijk dat er vrouwen als hulpsinterklazen tussen zitten.

Er zijn meer illustraties die grappig zijn en die kinderen ontdekken of vragen over hebben. Waar hangt bij jullie de scheurkalender? De verjaardagskalender hangt bij de meeste mensen op een bepaalde plek. En een scheurkalender? Grappig om dit soort gesprekken aan te gaan. Zo zijn er nog meer grapjes verwerkt in de illustraties van Barbara de Wolf.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Wolf heeft een heel bijzondere aanpak, de figuren zijn fantasierijk en hebben een eigen karakter. Licht kleurgebruik zodat het vooral gaat om wat gebeurt er allemaal? Vergelijk ook de eerste illustraties van boten met de allerlaatste pagina’s boten, leuk detail.

Hoe klein het verhaal ook is, het geeft wel mogelijkheden tot interactie. Verrassend is wie er uiteindelijk met de “E” op de voorplecht mag staan. En wie daar mag wuiven. Ook weer zo’n aardig detail in het verhaal, niet zwaaien maar wuiven!

Het verhaal eindigt wat abrupt. Kinderen kunnen denken dat het verhaal nog niet uit is zoals Mente van 6 en Arne van 8. De twee bladzijden met illustraties na het einde van het verhaal konden de jongens niet zo heel goed plaatsen. Toch hebben beide genoten van het verhaal. Het is zo heel anders en dat maakt Een schip vol Sinterklazen heel verrassend.  

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: