Een versje op de taart

Zaterdag, 20 november, 2021

Geschreven door: Mieke van Hooft, Marijn van der Wateren
Artikel door: Katelijne van Alem

“Vandaag wordt het de dag van taartjes en cadeautjes”

De auteur

[Recensie] Mieke van Hooft is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en poëzie. Tevens is zij werkzaam als beeldend kunstenaar. Als jong meisje weet Mieke van Hooft al dat zij schrijfster wil worden. Ze schrijft voor kinderen en volwassenen. Mieke vindt het fijn gedichten te schrijven waar de lezer zich in kan herkennen.

De illustrator

Marijn van der Wateren heeft een losse en illustratieve stijl. Ze wil graag informatieve elementen in haar werk leggen. Ze heeft van kleins af aan veel zitten tekenen en knutselen, gelukkig was er altijd veel creatief materiaal voor handen. Marijn studeerde aan het Grafisch Lyceum en Grafisch- en Typografisch Ontwerp.

Boekenkrant

Verhaal

Van nieuwjaarsdag tot eind december, een dikke bundel vol lieve en stoute, vrolijke en minder vrolijke versjes voor alle belangrijke momenten. Een mooi versjesboek voor een heel jaar rijmplezier, thuis en in de klas. Voor kinderen vanaf 4 jaar

Gedichten

Hou jij ook zo van de gedichtjes in dit boek? Dan is het vast leuk om zelf een gedichtje te schrijven! Je kunt je papa of mama vragen op de schrijven wat jij bedenkt! Samen kunnen jullie rijmwoordjes bedenken, en een mooie tekening maken bij het gedichtje dat je bedacht hebt!

Vormgeving

Mooi dik boek met geweldige gedichtjes. De gedichtjes zijn ingedeeld in twee categorieen: ‘vaste momenten’ en ‘het hele jaar door’. Deze twee categorieen zijn dat ook nog onderverdeeld in onder andere de seizoenen, beroepen en kleuren. Heel herkenbare onderwerpen zoals allerlei feestdagen komen aan bod, maar ook een gedichtje over bijvoorbeeld slapen of vervoer. Goed passend bij het kind en erg leuk om voor te lezen.

De illustraties geven het boek sfeer, ze zijn grappig, speels en voorzien van allerlei details. Bij bijvoorbeeld het gedichtje Dokter zie je een meisje haar opa onderzoeken. Het meisje is gekleed in doktersjas en opa ligt op de bank. Geweldig hoe de huiselijke sfeer wordt neergezet.

Voor het jonge kind een geweldige bundel, die je er heel vaak bij kunt pakken. Ik deel graag een stukje uit het sinterklaasgedichtje, passend in december bij de mooie sinterklaastijd:

Op het dak

“Wat hoor ik toch?
Hoor jij dat ook?
Trippel, trappel,
Trik, trak.
Wat hoor ik toch?
Hoor jij dat ook?”

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: