"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Een vriendschap

Woensdag, 10 november, 2021

Geschreven door: Silvia Avallone
Artikel door: Sonja Hubregtse

Een krachtige, universele roman

[Recensie] Elisa en Beatrice zijn veertien jaar als ze elkaar leren kennen in een stadje aan de Toscaanse kust. Door beslissingen van haar moeder, komt Elisa daar terecht terwijl Beatrice er al heel haar leven woont. Hoewel ze elkaars tegenpolen zijn, ontstaat er een innige vriendschappelijke band tussen de twee pubermeiden.

Ze delen lief en leed met elkaar, maar dan gebeurt toch iets wat hun vriendschap op het spel zet.

Wanneer na jaren Beatrice een wereldberoemde influencer en Elisa een alleenstaande moeder is, probeert Elisa hun vriendschap te verhelderen. Bij die ene onvergeeflijke situatie wijst ze vooral met haar vinger richting Beatrice, maar klopt dat wel?

Een vriendschap is de vijfde roman van Silvia Avallone waarin de band tussen twee pubermeisjes en de weg die ze, soms los van elkaar, inslaan op weg naar het volwassen worden uiteengezet wordt. Een vriendschap met ups en downs.

Boekenkrant

Deze indrukwekkende literaire roman heeft een goede zinsopbouw zonder moeilijke woorden, waardoor het prettig leest. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven vanuit het standpunt van Elisa. Een vriendschap is opgesteld als een terugblik door middel van de zes agenda’s van Elisa. Het boek is geschreven met een erg klein lettertype, maar dat is begrijpelijk omdat het anders te dik zou zijn om lekker in de hand te liggen.

Het verhaal heeft vooral diepgang in de emoties en gevoelens en in mindere mate in de belevenissen van de hoofdpersonen. Dit zorgt voor een indrukwekkend boek waarbij je de personages door en door lijkt te kennen. De karakters hebben, op het eerste gezicht, niets gemeen met elkaar. Ook wat betreft het uiterlijk zijn het tegenpolen van elkaar. De stille, verlegen Elisa heeft het gevoel dat niemand haar opmerkt en heeft zelfmedelijden, terwijl de extraverte Beatrice het leven lijkt te vieren waar ze maar kan. De auteur heeft dit meermaals in het boek laten terugkomen in de situaties waarin de personen terechtkomen. Het gevoel van ‘niet gezien worden’ in de puberleeftijd is heftig te noemen en wellicht herkenbaar voor sommige lezers. Dit geldt ook voor de onzekerheid in de puberteit bij de twee meiden. Elisa vindt haar vriendin knapper, slimmer en mooier. Beatrice lijkt zelfverzekerd, maar heeft binnenin ook haar zwakheden die ze ‘verbergt’ door haar dure kleding. Silvia Avallone gaat erg diep in op de familiebanden en vriendschappen.

De opbouw van het verhaal is enigszins uitgerekt, waarmee ik bedoel te zeggen dat het, naar mijn mening, korter verteld had kunnen worden. De flashbacks naar de tijd voordat ze Beatrice leerde kennen, zijn op een originele wijze neergezet om kennis te vergaren over haar leven. Helaas is het soms nogal verwarrend om te lezen, omdat die wendingen (de sprongen tussen heden en verleden) nogal plotseling komen. Het einde is daarentegen erg mooi en veelzeggend.

De auteur heeft een mooie manier van schrijven waardoor Een vriendschap een indrukwekkend verhaal is geworden. Ze weet met dit boek de lezer zeker te fascineren, doordat ze de eenzaamheid die één van de hoofdpersonen voelt, het verraad en de regelmatige ruzies in de bijzondere vriendschap zo imposant uiteen weet te zetten. Deze meeslepende literaire roman geef ik 3,5 ster!

Hoe de toekomst het verleden met zich meedraagt…

Eerder verschenen op Perfecte Buren