Een wereld vol ontdekkingen

Zaterdag, 19 januari, 2019

Geschreven door: James Brown
Artikel door: Esther Thole

De spijker en andere coole uitvindingen

In het prachtig vormgegeven kinderboek Een wereld vol ontdekkingen leer je van alles over fantastische uitvindingen die je (bijna) overal om je heen tegenkomt.

Wie denkt er bij ‘uitvindingen die de wereld veranderden’ aan de spijker? Aan papier? Of de wc? James Brown en Richard Platt doen dat wel en dat maakt hun prachtig vormgegeven en geïllustreerde boek Een wereld van ontdekkingen een feest om te lezen en te bekijken.

Natuurlijk komen ook de meer bekende uitvindingen zoals elektriciteit, de telefoon of de computerchip aan bod, maar de afwisseling met veel oudere zaken die nog steeds zo belangrijk zijn in ons dagelijks leven maakt dit boek extra interessant. Denk maar aan de uitvinding van geld, lenzen of het wiel.

Iedere uitvinding wordt op twee manieren beschreven – in tekst met een steeds een paar grappige of bijzondere weetjes als extraatje en in een fantastische illustratie. Die illustratie geeft een helder uitleg van de uitvinding, maar licht er soms een specifiek voorbeeld uit of vertelt nog weer een ander aspect dat met de uitvinding te maken heeft.

Dans Magazine

Zo lezen we in het hoofdstuk over explosieven meer over vuurwerk. De ontdekking van het pokkenvaccin door Edward Jenner is als een strip weergegeven bij het hoofdstuk over immunisatie. En bij het hoofdstuk over het internet zie je in de illustratie hoe dat werkt via onderzeese communicatiekabels.

De uitleg in zowel de tekst als de illustraties is technisch behoorlijk op niveau en vraagt dat een kind goed kan lezen. Maar samen lezen kan natuurlijk ook. Dat is voor de ouder geen straf en zal waarschijnlijk zelfs heel leerzaam zijn. Tenzij je natuurlijk al precies weet hoe de maaidorser werkt.

Eerder verschenen op Kennislink