"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Eerst is eerst

Dinsdag, 24 september, 2019

Geschreven door: Jan Roskams
Artikel door: Severine Lefebre

De plot zit vernuft in elkaar

[Recensie] Phillip d’Anvers is een Amerikaanse professor archeologie. Hij heeft Belgische ouders, die vlak voor zijn geboorte naar Amerika zijn verhuisd. Dit alles komt door de vete die zijn vader Pierre had met zijn tweelingbroer Joseph. Na de dood van zijn vader gaat Phillip naar België op zoek naar antwoorden. Daarbij spelen zaken als geld, macht en jaloezie een grote rol. En niet te vergeten: moord.

Eerst is eerst is de debuutthriller van Jan Roskams. Een bijzondere thriller die zich grotendeels afspeelt in ’s-Gravenwezel. Het boek bevat intrigerende thema’s als hebzucht, machtsmisbruik en eerstgeboorterecht. Dit alles doorspekt met de nodige humor en amoureuze accenten.

Het verhaal begint in Amerika, bij professor archeologie Phillip d’Anvers. Zijn vader Pierre is erg belangrijk voor hem, dus zijn plotse overlijden grijpt Phillip erg aan. Zeker als hij vermoedt dat er opzet in het spel is. Vanaf dan verlegt het verhaal zich naar België, en meer bepaald naar ’s-Gravenwezel. In het grote kasteel wordt de zoektocht naar de waarheid verder gezet. Dit doet Phillip samen met Thomas, een briljante student van hem. Later krijgt hij ook nog hulp van archeologe en ex-studente Jessica, die een boontje heeft voor hem.

Het boek komt rustig op gang, met een kennismaking van de personages. De eerste echte spanning begint na enkele hoofdstukken. Eenmaal Phillips vader is gestorven, en de personages naar België gaan, is dit de voorbode van een steeds spannender verhaal. Dit niet alleen door de vele gebeurtenissen in het kasteel, maar ook door de sfeer die het boek uitademt, een sfeer van intriges en mysteries.

Archeologie Magazine

Er zijn twee grote verhaallijnen die met elkaar verweven zijn. Phillip en Thomas zijn zowel op zoek naar de waarheid rond het eerstgeboorterecht, als naar wat er met Phillips vader Pierre is gebeurd. Daarnaast is er de vraag wat het huispersoneel met dit alles te maken heeft, en waarom de Hell’s Angels Phillip lijken te volgen. Heel veel vraagtekens, die beetje bij beetje worden opgehelderd. Bepaalde zaken heb je al snel door, maar toch is het vol spanning wachten op de ontknoping.

De plot van Eerst is eerst zit vernuft in elkaar. Door de manier waarop het verhaal in elkaar zit, word je als lezer aangespoord om mee te speuren naar de waarheid. Je leeft volledig mee met de personages. Ook word je op het einde niet teleurgesteld met ontbrekende lijntjes. Vooral de epiloog is uniek. Wil je de versie van Jan Roskams horen over hoe het met de personages afloopt, dan kan je verder lezen. Bedenk je het liever zelf, dan vraagt hij je het boek te sluiten. Heel leuk bedacht!

De titel van het boek dekt voor het grootste gedeelte de lading van het verhaal. Het draait allemaal rond de kwestie wie van de tweeling de eerstgeborene is. Dat is van cruciaal belang, want alleen de oudste wordt opgenomen in de adel en mag de titel van graaf dragen. Een interessant thema dat perfect in het verhaal zit verweven.

Jan Roskams heeft een originele en vlotte schrijfstijl, waarbij hij erg beeldend de personen en omgeving op papier weet te zetten. Dat maakt dat je je beter kunt inleven in het verhaal. Daarbij zijn de personages ook erg sterk uitgewerkt. Ieder heeft zijn eigen karakter, van de super intelligente en bijdehandse Thomas tot de wulpse keukenmeiden. Neem daar nog de bijzondere stijl van de conversaties bij tussen de personages, en je hebt alle ingrediënten voor een atypische thriller.

Eerst is eerst is een erg speciaal boek, waarvan ik in het begin niet goed wist wat te denken. Een thriller over de adel is nieuw voor mij. Toch intrigeerde het verhaal mij enorm, en wat ben ik blij dit mooie boek te hebben gelezen. De plot vond ik erg origineel en zeer goed uitgewerkt. Ik zat voortdurend aan mijn zetel gekluisterd. De afloop kon ik deels voorspellen, maar toch waren er verrassende details. De conversaties tussen de personages onderling vond ik wat dubbel. Enerzijds zijn deze van hoog niveau, en passend bij de karakters, maar anderzijds komen de dialogen soms wat vreemd over. Wat afstandelijk. Al heb ik wel genoten van de humoristische accenten in het boek. In ieder geval vind ik Eerst is eerst een geslaagd debuut, en daarom krijgt het van mij 3 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren