Eindelijk weten wat seks is

Dinsdag, 4 januari, 2022

Geschreven door: Linda Duits
Artikel door: Leonard van 't Hul

Vrolijke, goedgeschreven uitnodiging om eens wat explicieter te reflecteren op seks

[Recensie] ‘Sex sells’, zo luidt de gouden marketingwaarheid, maar eigenlijk is het de belofte aan seks waarmee je mensen dingen kan aansmeren. In dat licht is de titel van het nieuwste boek van sociaalwetenschapper Linda Duits uitstekend gekozen. Vol goede moed begon ik, preutse witte heteroseksuele cisgender die ik ben, aan Eindelijk weten wat seks is. Het boek leest als een vrolijke, goedgeschreven uitnodiging om eens wat explicieter te reflecteren op seks en seksuele mores.

Duits onderzoekt allereerst wat seks inhoudt als handeling. Vervolgens gaat ze op zoek naar de betekenissen van seks in verschillende domeinen, zoals ‘maatschappij en politiek’; ‘media’; en ‘beleid en regulering’. Duits laat voor elk domein zien welke vaak impliciete, maar daardoor des te dwingender, normen (of: scripts) er bestaan rondom seks en seksualiteit. Vooral wanneer seksuele identiteiten en behoeften conflicteren met dominante, heteroseksuele normen over wat ‘normaal’ is, schuurt het. De problemen lijken goeddeels terug te voeren op het gebrek aan reflectie onder heteroseksuelen. Zij verzuchten vaak dat de afkorting van de onderregenbooggemeenschap (LHBTTQQIAAPK+) zo moeilijk te onthouden is, maar hebben ter vergelijking geen moeite om Champions League uitslagen van twintig jaar terug op te dissen. Het maakt duidelijk dat het toch ook wel een kwestie van prioritering en aandachtigheid is.
Duits’ eigen stem en ideeën zijn duidelijk aanwezig in het boek en ze weet behendig uit de fuik van gemakzuchtig moralisme te blijven. Ze wil lezers over hun eigen seksuele normen en overtuigingen laten nadenken. En dat is goed gelukt.

Eerder verschenen in Sociologie Magazine

Technisch Weekblad