Eindeloos eiland

Vrijdag, 24 mei, 2019

Geschreven door: Huub Beurskens
Artikel door: Lalagè

Wisselvallige opvolging van verhalen

[recensie] Bij de titel Eindeloos eiland denk ik aan een poëtisch boek waarin ik lekker kan wegdromen. Maar het wordt eerst een kleine worsteling, want de schrijfstijl van Huub Beurskens is bijzonder. Hij maakt vaak lange zinnen en gebruikt veel exotische Nederlandse woorden plus af en toe onvertaalde zinnen in een andere taal (Italiaans, Duits, Frans, maar ook Pools). Daardoor heb ik in het begin de neiging om langzamer te gaan lezen, om daarna te besluiten dat ik beter snel kan lezen. Dan kan je immers eerder de hele zin overzien en dat werkt voor mij het beste. Na een aantal bladzijden ben ik wel gewend aan de stijl.

Het perspectief op de eerste bladzijde is ook bijzonder: de lezer wordt meegenomen in de gedachten van een hotelkamer. Even later verspringt het naar Lucas, die in de kamer overnacht. Dit verspringen van perspectief gebeurt vrij vaak, ook halverwege de korte hoofdstukjes. Het blijft dus opletten geblazen en soms ben ik echt even in de war. Verschillende buurmannen uit een appartementencomplex komen aan de beurt. Ik vind de thematiek niet meteen interessant, maar op een gegeven moment komt er wel een mooi stuk. Een student komt in contact met een oude buurman die een hond heeft. Als de oude man komt te overlijden, gaat de hond naar de student. In de loop van de tijd blijkt dat de hond niet ouder wordt… Het is een mooi surrealistisch verhaal. Daarna volgt nog zo’n mooi stuk, over een man die ’s nachts wakker wordt en voelt dat er op straat iets aan de hand is. Hij trekt de gordijnen open en ziet honderd paar ogen op hem gericht…

Na deze mooie stukken hoop ik dat het helemaal goed gaat komen met het boek. Ik laat me meeslepen in een spannend stukje over een man die wordt overvallen op kantoor. Maar daarna vervliegt mijn interesse weer als het gaat over een man die verliefd wordt op een blonde porno-actrice uit Tsjechië. Ik lees steeds sneller en vluchtiger. Het boek verzandt in een tentoonstelling van moeilijke woorden. Boeiend wordt het helaas niet meer.

Yoga Magazine

Eerder verschenen op Lalageleest

Boeken van deze Auteur:

Wilde boomgaard

De verloving

Eindeloos eiland