"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Einstein de pinguïn

Zaterdag, 10 december, 2022

Geschreven door: Iona Rangeley, David Tazzyman
Artikel door: Saskia Imbert

Een pinguïn als logé, heerlijk!

[Recensie] Tijdens haar studies schreef Iona Rangeley tussendoor dit hartverwarmende en grappige verhaal. De cover is zeer uitnodigend. Ook de binnenkant, feloranje met pinguïns, wekt de nieuwsgierigheid. Door de leuke illustratie van David Tazzyman ben je als lezer meteen gecharmeerd door Einstein, een bijzondere pinguïn.

De familie Stewart brengt een bezoekje aan de Londense Zoo.  Imogen en Arthur, de kinderen, sluiten hier vriendschap met een pinguïn en willen nog even blijven. Maar het is echt wel tijd om naar huis te gaan.

“En jij, meneer de pinguïn, mag bij ons komen logeren wanneer je maar wilt. Pinguïns zijn altijd van harte welkom in ons huis.”

En inderdaad, een puur uurtjes later staat er een pinguïn bij de familie Stewart voor de deur! Op zijn rugzakje staat zijn naam, Einstein. Al snel wordt hij helemaal aanvaard door het gezin. Einstein mag zelfs mee aan tafel eten en is dol op lasagne en visjes. Arthur neemt de pinguïn ook stiekem mee naar school. Best handig, want Einstein is goed in lezen en rekenen. Hij maakt zich verstaanbaar met gebaren en geluiden, iedereen lijkt hem te begrijpen. Maar kan Einstein bij de familie blijven wonen? In de Zoo wordt er geen pinguïn vermist, best eigenaardig. Imogen en Arthur vinden een belangrijke aanwijzing in het rugzakje van Einstein… Het begin van een mysterie dat ze samen gaan oplossen, als echte detectives!

Heerlijk gekibbel
Dit fijne verhaal bevat de nodige afwisseling. Soms grappig, dan weer spannend. Af en toe is er ook een rustiger moment in het verhaal, maar er is steeds iets om naar uit te kijken. De gezinstaferelen zijn zeer herkenbaar, met heerlijk gekibbel. Natuurlijk zijn er ook de nodige hilarische gebeurtenissen als er een pinguïn komt logeren. Toch is er ook ruimte voor een beetje reflectie. Mag je dieren gevangen houden? Hoe kan je goed samenwerken?

Einstein de pinguïn is opgedeeld in 14 hoofdstukken. Het duidelijke lettertype en de grote regelafstand zorgen ervoor dat het verhaal aangenaam leest. Maar het nodigt zeker ook uit om uit voor te lezen voor een jonger publiek. De illustraties zijn speels geïntegreerd in de tekst en vormen echt een fijne aanvulling.

Hopelijk volgt de vertaling van het tweede deel snel, want met een pinguïn in de buurt valt er altijd wat te beleven.

Leesfragment

—  

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Foodlog