Engelandvaarders - Omnibus

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: K. Norel
Artikel door: Edwin Stok

Klaas Norel, De auteur van 130 Nederlandstalige werken

[Recensie] Auteur Klaas Norel was journalist, auteur van 130 Nederlandstalige werken, en in de Tweede Wereldoorlog verzetsman. Zijn meest bekende boeken over de oorlog zijn drie trilogieën, waarvan Engelandvaarders recent (2020) nog een herdruk beleefde (ISBN 9789000371433). Engelandvaarders is de eerste trilogie, gevolgd door de trilogie Varen en Vechten. De laatste trilogie in dit drieluik is Vliegers in het vuur.

3x trilogie binnen een trilogie
Ieder van de drie trilogieën is op zichzelf ook een trilogie, waardoor het boek Engelandvaarders bestaat uit de delen Vogelvrij, In vuur en vlam, Verzet en victorie. De tweede trilogie, Varen en vechten, bestaat uit de delen Eerste wacht, Hondenwacht, Dagwacht,  en de derde trilogie, Vliegers in het vuur, bestaat uit de delen Met de rug tegen de muur, Trillende evenaar, en Voorwaarts.

Over de drie trilogieën
De eerste trilogie Engelandvaarders speelt zich voornamelijk af in Nederland en in Engeland, terwijl de volgende trilogieën zich over de hele wereld afspelen op plaatsen waar cruciale gevechten het lot van de Tweede Wereldoorlog bepaald hebben.

De drie oorlogstrilogieën van Klaas Norel zijn samen meer dan een getrouw verslag van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, door de romanvorm waarin de boeken geschreven zijn. Het zijn alle drie dikke boeken, die veel facetten van de oorlog op het land, op het water en in de lucht nauwkeurig beschrijven. Het zijn niet alleen de persoonlijke lotgevallen die de trilogieën boeiend maken. Een bijzonder aspect dat Klaas Norel gebruikt heeft, is de (Protestants) Christelijke overtuiging van de hoofdrolspelers en de worstelingen tussen het standvastige geloof enerzijds, en de oorlogsgebeurtenissen anderzijds.
Klaas Norel laat alle drie de trilogieën beginnen op de eerste dag dat Nederland in de Tweede Wereldoorlog verzeild raakte. Hij voert de lezer in iedere trilogie mee langs alle gebeurtenissen tot aan het einde van de oorlog.

Trilogie 1: Engelandvaarders
Deze trilogie laat aan de hand van de lotgevallen van jonge mensen in oorlogstijd, de verschrikkingen en de historische gebeurtenissen zien die een rol hebben gespeeld voor Nederland en Engeland. 
Vanaf de eerste oorlogsdagen tot aan de snelle capitulatie van Nederland, de gevolgen van de bezetting door de Duitsers, de razzia’s door de Duitse SD (de Sicherheitsdienst), en het noodgedwongen onderduiken van jonge mensen die op het ‘verlanglijstje’ van de Duitsers stonden, de moeizame ontsnappingen naar Engeland, de droppings van geallieerde wapens en het verzet in oorlogstijd, de ontmaskering en de val van het Englandspiel, de opbouw van de geallieerde macht en de lange weg naar D-day, de invasie en de veldslagen, de horror-effecten van de hongerwinter in Nederland en massale sterfte door de hongerdood, de illegaliteit en de pilotenlijn, tot de victorie op 5 mei 1945 …
Auteur Klaas Norel heeft zijn trilogieën een bijzonder accent gegeven door te laten zien hoe een rotsvast (Protestants) Christelijk Geloof een houvast en een laatste hoop bleef door alle ontberingen heen. Een mechanisme dat menselijkheid en trouwe vriendschappen mogelijk maakte in duistere tijden.

Deze trilogie is in het jaar 2020 opnieuw uitgegeven. Het is hopen en wachten op de her-uitgave van zijn volgende twee oorlogs-trilogieën Varen en vechten, en Vliegers in het vuur, die samen met Engelandvaarders een compleet beeld laten zien van alle belangrijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In de bibliotheken zult u ongetwijfeld alle drie de trilogieën tegenkomen. En mocht u de kans krijgen, koop dan deze boekwerken ergens als tweedehands zolang de her-uitgaven nog niet in de winkels liggen. Nederlandstalige werken van een Nederlandse auteur over een historische tijd. De combinatie van de drie boeken maakt dat u niet alleen geschiedenis in uw handen heeft. U heeft er een collectie Nederlandse Literatuur bij om mee te pronken in uw boekenkast.
Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.com