'Enkele reis naar de Algarve'

Maandag, 19 oktober, 2015

Geschreven door: Marelle Boersma
Artikel door: Perfecte Buren

In haar meest recente boeken Ik volg je (2013) en Nobody (2014) schreef de terecht gelouterde thrillerauteur Marelle Boersma boeiende verhalen over maatschappelijke thema’s als stalking en kindermisbruik. Beide boeken waren goed voor vier heldere sterren. Op 10 oktober 2015 verscheen de tiende thriller van Marelle met als titel Enkele reis naar de Algarve. Het boek heeft een enkel autobiografisch element in de emigratie naar Portugal en is vrijelijk gebaseerd op de tot dusverre niet opgeloste wereldbekende raadselachtige verdwijning van het Engelse meisje Madeleine McCann in datzelfde land.

Het verhaal gaat over Suus die met haar driejarige dochter Sterre naar Portugal emigreert en haar zus Anouk tijdelijk meeneemt. Suus raakt in haar nieuwe woonland direct in de ban van haar knappe en behulpzame buurman Carlito. Bij de verhuizing wordt Suus geholpen door het bevriende echtpaar Aart en Camille en ook door haar beste vriendin Juul. Snel na aankomst in Portugal verdwijnt dochter Sterre spoorloos. Paniek, verwijt en zelfverwijt maken zich meester van Suus, en die worden na diens overkomst gevoed door haar in Nederland achtergebleven ex-partner Niels. Het politieonderzoek loopt al snel vast en neemt een voor Suus bijzonder intense en vervelende wending.

De hoofdstukken over het verhaal worden onregelmatig onderbroken door cursieve hoofdstukken die steeds de titel “Het zorgenkind” dragen. In het begin is niet duidelijk welke functie die vervullen doch dat wordt vrij snel min of meer aan de lezer onthuld.

Marelle Boersma heeft al lange tijd bewezen een groot schrijverstalent te zijn. Haar laatste vier boeken waren intrigerend en lezenswaardig, met als absoluut hoogtepunt Vals alarm. Ook in Enkele reis naar de Algarve is haar taalgebruik vaardig, foutloos en onberispelijk.

Schrijven Magazine

De schrijfster weet de karakters goed te portretteren en ook de situatieschetsen zijn treffend. De complexe persoonlijke verhoudingen tussen de aanwezigen komen goed uit de verf. Het verhaal ontbeert evenwel enigszins de voor een thriller gewenste al dan niet onderhuidse spanning. In de hoofdlijn is het verhaal goed opgezet al is de gelijkenis met de McCann-zaak wel eens wat ver doorgezet, doch soms zijn de gebeurtenissen te langdradig beschreven (zoals bij de autorit van Suus en Anouk) of te onwaarschijnlijk (de wijze waarop Suus zich tegen het einde bevrijdt). Ook is de functionaliteit van het overlijden van een van de hoofdpersonen te lange tijd onduidelijk.

Enkele reis naar de Algarve is de tiende thriller van Marelle Boersma, een mijlpaal die een gelukwens waard is. Leuk is dat het boek letterlijk het levenslicht zag op de tiende van de tiende. Het is echter niet het hoogtepunt in het werk van de schrijfster; wellicht is zij wat afgeleid door de positieve turbulentie in haar privéleven. Doch het verhaal is zeker de moeite van het lezen waard en niet alleen de trouwe fans van Boersma zullen het met genoegen lezen.

Enkele reis naar de Algarve krijgt drie sterren, die nog steeds betekenen dat het een lezenswaardig boek is.

Charles

Eerder verschenen op Perfecte Buren.