Er was eens

[Recensie] Er was eens is een verhalenbundel met vijf YA – verhalen die gebaseerd zijn op bekende sprookjes. Deze sprookjes hebben van de schrijfsters echter wel een “twist” gekregen. In sommige verhalen wisselen de personages van eigenschappen en soms worden de verhalen naar het heden verplaatst. De meeste verhalen bevatten nog wel het oorspronkelijke thema, maar zijn verder totaal anders geworden.

Ik vond de vijf verhalen allemaal erg goed. Ik vond het prachtig om te zien hoe de bekende sprookjes opnieuw werden geïnterpreteerd. Dit leidde tot erg originele verhalen.

Hieronder ga ik wat dieper op de verhalen zelf in:

Negen levens – Miranda Peters, gebaseerd op Assepoester

Boekenkrant

Dit verhaal deed me meer aan volwassen fantasy denken dan aan YA. De setting en de vrouwelijke hoofdpersoon vond ik echter geweldig. De stoere manier waarop Davina voor haar vrienden opkomt en hoe ze tegenwicht biedt aan haar vroegere jeugdliefde Ollie bevielen mij heel goed. Ook de magie die haar beste vriend Luke toevoegt aan het verhaal vond ik mooi. De mannelijke hoofdpersoon Ollie deed wel wat wat cliché aan en leek niet helemaal een match met de dappere Davina. Toch vond ik het einde wel fijn.

Ontvlochten – Cathinca van Sprundel, gebaseerd op Raponsje/Rapunzel

Dit verhaal viel me vooral op door de sfeer. Hoofdpersoon Rosalyn zit in eerste instantie weliswaar opgesloten in een toren, maar in die toren hangt een duidelijke sfeer, die ze misschien nog beter aanvoelt doordat ze blind is. De manier waarop ze die sfeer en haar gevoelens omzet in harpmuziek vond ik heel bijzonder. De jongen die haar wil redden brengt later ook verhalen van buiten mee. De confrontatie met het volk van de Fey maakt het verhaal erg spannend.

De grote boze wolf – Jen Minkman, gebaseerd op Roodkapje

Dit is duidelijk één van mijn favorieten. Wel voelt het eerder aan als een begin van een verhaal dan als een volledig verhaal. Maar de dystopische wereld, waar mensen zodra ze de pensioengerechtigde leeftijd behalen, worden gedood, vond ik erg goed neergezet. Vida legt zich er niet bij neer dat haar oma, die nog vol levenslust zat, moet worden gedood. Ze komt al gauw op het spoor van een groter complot en vindt onverwachte bondgenoten. Ook dit verhaal is weer erg spannend, al was het maar omdat het niet duidelijk is wie wel en niet te vertrouwen is.

Bevroren – Marijke F. Jansen, gebaseerd op De IJsheks

Dit is zonder meer het meest duistere verhaal in het boek. Offers, bloed en verraad spelen een grote rol. Bijzonder is dat één van de hoofdpersonen haar verhaal in vrije versvorm vertelt. Ik moet trouwens eerlijk zeggen dat ik daar behoorlijk aan moest wennen. Het is weer een heel andere vrije versvorm dan die van Sarah Crossan, die mij liet kennismaken met deze vertelvorm. Het einde laat je zowel opgelucht als verdrietig achter, wat ik heel knap vind.

Online – Suzanne Peters, gebaseerd op Doornroosje

Dit is mijn andere favoriet. Ik had overigens wel moeite om het sprookje eruit te halen, misschien omdat de setting zo modern is. Het gaat over een tiener die van haar ouders geen mobiele telefoon mag hebben en zeker niet op Social Media mag. Wanneer ze dit stiekem wel doet, blijkt dat haar ouders goede redenen hadden voor het verbod. Ik vond dit zeer meeslepend verhaal, vol spanning en romantiek. De plot verraste me volledig en zat erg goed in elkaar. De verschillende elementen in het verhaal vormen een heel mooi geheel.

Ik vind dit een erg goede bundel. De verhalen zijn meer dan hervertellingen, er is echt iets nieuws van gemaakt. De schrijfsters hebben iets heel bijzonders gecreëerd.


Eerder verschenen op Drukinkt