"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

EV 2023 Alle elektrische auto’s

Maandag, 20 maart, 2023

Geschreven door: Jasper Engel, Joeri van Dam
Artikel door: Rijkert Knoppers

Editie 2023 test en beschrijft meer merken en modellen dan ooit

[Recensie] De elektrische auto haalt dagelijks meermalen het nieuws. Of het nu gaat om de kwestie wanneer je het beste je auto kunt opladen, over nieuwe accu’s met een grotere capaciteit, dan wel over het tekort aan laadpalen. Dit alles illustreert maar al te goed dat er een groeiende belangstelling is voor deze min of meer schone en geluidloze automobielen. Maar wat als je opeens zelf een dergelijk min of meer duurzaam vervoermiddel wilt aanschaffen? Hoe kom je er achter welke modellen elektrische auto’s er zijn, hoe weet je wat de actieradius van een bepaald model is, wat het verbruik aan elektriciteit per kilometer kost en -niet te vergeten- hoeveel geld met de aanschaf van een dergelijke auto gemoeid is? Kortom: waar haal je al deze gespecialiseerde informatie vandaan? Van internet?

Gelukkig verscheen nu onlangs voor de derde keer een fraai uitgevoerde koopgids, samengesteld door Jasper Engel, onder meer docent op autogebied en Joeri van Dam, die naast andere werkzaamheden als journalist actief is in de autobranche. Na een informatieve inleiding over de financiële kant van het elektrisch rijden, de verschillende types laadpunten, en een uitleg over de begrippen volt, ampère en (kilo)wattuur volgt de bespreking van maar liefst 87 verschillende elektrische voertuigen. Sommige modellen hebben daarbij ook een rijtest ondergaan, andere auto’s moeten volstaan met een beschrijving van de kenmerken. De betreffende voertuigen staan alfabetisch op volgorde in het boek, een rangschikking naar prijs ontbreekt helaas. Wie dus uit is op de goedkoopste EV die momenteel in de handel is, zal ongeveer 175 pagina’s moeten doorbladeren. Maar zo erg is dat ook niet, want de teksten zijn boeiend genoeg. Neem de beschrijving van de Mercedes-Benz EQS, de auto die met een Cw-waarde van 0,20 van alle verkrijgbare EV’s het beste gestroomlijnd is. Het begrip Cw verwijst hierbij naar de luchtweerstandscoëfficiënt. Dit is overigens niet de enige vakterm, die niet iedereen zal kennen. Zo blijkt de betreffende Mercedes een ‘frunk’ te hebben, waar verder geen uitleg over is opgenomen. Internet leert dat dit begrip verwijst naar een front trunk, een kofferbak voorin de auto. En wat een CHAdeMO-aansluiting is zal vermoedelijk ook niet iedereen weten. Een idee om in de volgende edities een verklarende woordenlijst op te nemen?

Topsnelheid
De betreffende EV’s zijn overzichtelijk in kaart gebracht, elke beschrijving begint onder meer met feitelijke informatie over de verkoopprijs, het aantal inzittenden, de actieradius, het laadvermogen van aanhangers, de inhoud van de bagageruimtes, het vermogen, de topsnelheid en de acceleratie. Het ligt voor de hand dat de aanschafprijzen van de verschillende modellen nogal verschillen. De goedkoopste is de Dacia Spring voor 20.850,- euro, de duurste is de Lotus Evija, die bijna 2 miljoen euro kost! Die Lotus is natuurlijk veel mooier dan die goedkope Dacia, hij heeft vier motoren en weet een topsnelheid van maar liefst 322 km/uur te halen, een prestatie waar je natuurlijk op de Nederlandse snelwegen niets aan hebt. De Dacia komt er overigens in de bespreking niet best vanaf: de auto is traag, de actieradius is beperkt en de veiligheid staat ter discussie. ‘Wil je een dergelijke auto in deze prijsklasse, dan kan je misschien beter voor een brandstofauto gaan. Wil je een elektrische auto voor een habbekrats, dan is de Dacia Spring jouw ding,’ zo luidt het deskundige advies.

In het nawoord wijzen de auteurs erop dat de elektrische auto de komende tijd in populariteit zal toenemen. Nederland is nu al in Europa koploper op dit gebied. Hoe het in de toekomst met het aantal EV’s gaat kunnen we in het volgende EV jaarboek lezen, zo beloven de auteurs in het nawoord.

Schrijven Magazine

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow