Even tussen ons

Maandag, 7 september, 2020

Geschreven door: Jane Fallon
Artikel door: Liliën LP, Patrice van Trigt

Een absolute aanrader

[Recensie] Liliën: Een nieuw verhaal van Jane Fallon… dat doet mij echt likkebaarden! De levenspartner van Ricky Gervais schrijft met een bepaalde scherpe humor die mij enorm aanspreekt. De hoofdpersonen in haar verhaal zijn normale vrouwen, die zo ver gedreven worden door mensen en/of omstandigheden dat ze listig het spel naar eigen hand moeten zetten. En daar heb ik bewondering voor en stiekem hoop ik dat ik dat ook zou kunnen zijn als het nodig was. Vrouwen met cajones!

Patrice: Meteen is daar de herkenbare schrijfstijl die een glimlach op mijn gezicht tovert. Ik hou van Jane Fallon d’r boeken, ze zijn leuk, hip, van nu en er is altijd wel iets van herkenning in de hoofdpersonages. De zelfspot en geheid een situatie die zowel vermakelijk als intrigerend is, héérlijk! De typische karakterschetsen, de laagdrempelige personages in combinatie met de typerende doch hilarische humor maken haar verhalen telkens tot een leesfeestje.

Liliën: De hoofdpersoon van Even tussen ons is de 43-jarige Holly Cooper. Een gewone simpele vrouw die nu haar dochter het huis uit is, eindelijk aan haar carrière denkt en niet aan puur het loonstrookje. Ze werkt als scriptredacteur bij een Britse tienersoap-drama. Nu haar dochter Ashley zwanger is en is gaan samenwonen met haar vriend, besluit ze voor een promotie als scriptmanager te gaan. Holly werkt daar al een aantal jaren en denkt wel kans te maken. Ze bespreekt dit met haar werkvriendin, Roz. Zo’n werkvriendin hebben we allemaal wel (gehad).

Patrice: Holly maakt onverwacht maar zeer gehoopt promotie tot scriptmanager. Ze zag zich als een outsider voor deze baan. Als destijds piepjonge alleenstaande moeder met de nu 22-jarige Ashley weet ze wat overleven is. Toch heeft ze bewust gekozen te wachten om carrière te maken, in ieder geval totdat Ashley volwassen is. De laatste jaren woont ze naar haar zin in Londen, heeft een leuke job, fijne collega’s en nu deze promotie. Wat kan er nu nog misgaan? Euh, alles?

Foodlog

Liliën: Roz, haar collega met wie ze op werk dik is en met wie ze af en toe iets mee gaat drinken. Roz is een kleurrijk karakter wier man een belangrijke PR-adviseur is en allerlei beroemde cliënten in zijn portfolio heeft. Roz, wier leven ontzettend spannend is. Kortom, zelfverzekerde Roz die haar leukste collega is overtuigd Holly dat ze zeker moet solliciteren voor de promotie. De andere kandidaat is Juliet, een treurige loser in slecht zittende Aldi-jeans. Haar als baas te krijgen, zou een lot erger dan de dood zijn.

Patrice: Met collega Roz heeft Holly een vriendschappelijke klik. Ze hebben lol, roddelen wat af én krijgen wonderwel hun werk gedaan. Roz leidt een veel interessanter leven dan Holly, en schept daar enorm over op, iedereen hangt aan Roz’ lippen. Met hun redactieteam werken ze aan Churchill Road, een langlopende soapserie. Nu Holly aan haar proeftijd begint lijkt het dat iedereen daar vrede mee heeft en ze in Holly de ideale nieuwe manager zien. Ook al is Holly een beetje onzeker, ze gaat ervoor!

Liliën: Holly krijgt de promotie maar dan gebeuren er rare dingen. Natuurlijk zit Juliet hierachter, zij viste achter het net voor de promotie. Maar is dat wel zo? Wat weten we nou echt van onze werkvriendinnen? Gaan zij werkelijk iedere avond uit terwijl jij in je fleece pyjama met een bord magnetroneten en de kat op de bank zit? Heeft ze werkelijk een perfect huwelijk terwijl jij een single moeder bent en niet meer weet wanneer je laatste date was, laat staan vrijpartij? Naast dat het verhaal leuk genieten is, werd ik er ook melancholiek van. Je weet nooit wat iemand verbergt achter het masker.

Patrice: Wanneer er allerlei dingen misgaan, waarvan Holly zeker weet dat zijzelf geen fouten heeft gemaakt, vermoedt ze dat iemand op de afdeling het op haar gemunt heeft. Gepusht door haar beste vriendin Dee gaat ze samen met haar uitpluizen waaróm deze dingen gebeuren. Is er sprake van jaloezie of heeft iemand oprecht een hekel aan Holly? Dee en Holly ontwikkelen zich vervolgens als ware privédetectives wat nogal grappig uitpakt. Op bepaalde momenten ben ik nieuwsgieriger naar de afloop dan Holly. Dee is intens én grappig, absoluut mijn favoriet in dit verhaal. Holly wil op een gegeven moment alleen nog maar rechtvaardigheid maar beschikt zij wel over de benodigde power, is dit spelletje wel haar cup of tea?

Liliën: Even tussen ons bestaat uit drie delen. Het eerste deel legt de basis voor het verhaal en het bedrog. Hier vond ik het verhaal af en toe wat saai. Sommige dingen kon ik voorspellen, andere zaken namen me by surprise. Maar dan komt er een twist en begint deel 2. Vanaf dat moment kon ik het E-book echt niet neerleggen. Fallon heeft een eigen manier van vertellen. Objectief gezien lijkt het hele verhaal erg onwaarschijnlijk, en toch gebeuren dit soort dingen echt. Het is ‘eten of gegeten worden’ voor sommigen. Holly maakt een mooie karakterontwikkeling door, maar soms was ze toch echt een softie. De leukste mensen in het boek waren toch Holly’s beste vriendin Dee en haar man Gavin. Ik heb gewoon keihard moeten lachen om haar en later om de avonturen van het echtpaar.

Patrice: Sommige metaforen zijn ontzettend grappig en goed gevonden. ‘Ze zijn net een stel kleine kinderen die wat te veel kleur- en smaakstoffen binnengekregen hebben…’ en ‘De geurkaars van vandaag ruikt naar basilicum of kattenpis, ik kom er niet goed uit.’ óf deze: ‘Dat zou net zoiets zijn als Beertje Paddington die je grootmoeder neersteekt en er ook nog eens bij zou lachen.’ Dit soort humor, verpakt in een harstikke leuk en innemend verhaal zorgt, ook nu weer, voor heerlijke leesuurtjes. Dat Fallon niet helemaal de diepte induikt of haar hoofdpersonages volledig uitpluist is dan ook geen gemis. Het is gewoon echt genieten, het recept voor de ideale feelgood is bij Jane Fallon wel bekende koek.

Liliën: Alhoewel ik Even tussen ons minder goed vond dan Even goede vrienden, heb ik wel van dit verhaal genoten. Zeker vanaf deel 2. Goed geschreven, vol humor en ziekelijk realistisch. Een mooie 3 sterren van mij.

Patrice: Het concept vertrouwen krijgt het zwaar re verduren. Holly weet het op een gegeven moment echt niet meer en jij als lezer ook niet. Ik dacht het te weten, want het leek best logisch. Niet dus. Ook weer typisch iets van Jane Fallon. Totdat ineens m’n kwartje valt. Ruim 2/3 van het verhaal wissel je tussen potentiële kandidaten die de kwade geest kan zijn en het voor Holly lijkt te gaan verpesten. En dat is leuk. De heimelijke jaloezie, het onterecht doen van aannames en het kiezen voor jezelf vond ik mooi geproportioneerd en dat kwam goed tot uiting. Wat kunnen vrouwen toch krengen zijn, hahaha. Jane Fallon is vooral grappig en direct. Haar vertelstijl is vlot en actueel, vrouwelijk zonder te veel aan flauwekul en gepriegel. Rechtuit, het is zoals het is en genieten maar. Ik ben fan hoor, al jaren. Kan niet wachten op de volgende! Van mij krijgt deze lekkere feelgood 3,5 ster en daarmee is het een absolute aanrader.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Leuke nieuwe buren