'Evenbeeld'

Maandag, 14 april, 2014

Geschreven door: Marianne Hoogstraaten
Artikel door: Perfecte Buren

1628: Een jonge vrouw scheept zich in op een VOC-schip. Ze is zwanger geraakt van een Amsterdamse koopman bij wie ze werkte als dienstmeid en wil in Nederlands-Indi‘ een nieuw leven beginnen.Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif, waarna meer dan 200 opvarenden op kleine eilandjes moeten zien te overleven. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Zal de jonge moeder tijdig worden gered?

2013: Als de oom van Marrit onverwachts overlijdt, erft ze zijn pand aan de Keizersgracht en ongekend veel geld. Het testament bevat echter een aantal dwingende voorwaarden, die ze niet meteen begrijpt. Als ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat haar oom er is ingeluisd door een criminele organisatie. Al snel blijkt dat deze organisatie het ook heeft voorzien op Marrit.

Marrit Jansonius erft na de plotselinge dood van haar oom het grachtenpand aan de Keizersgracht. Dit pand is al eeuwen in handen van de familie Jansonius, en zal dat ook al is haar oom nu dood ook blijven, daar heeft hij wel voor gezorgd. In zijn testament staan de voorwaarden beschreven, Alleen een rechtmatige erfgenaam mag het pand bezitten en zal na overlijden van een volgende generatie op dezelfde voorwaarden moeten worden doorgegeven. Wanneer er na eventueel overlijden van Marrit er dus geen nakomelingen zijn komt het grachtenpand in handen van een stichting.

Waarom oom Lodewijk deze escape in zijn testament heeft opgenomen wordt Marrit al vrij snel duidelijk. Uit de brief die hij haar heeft nagelaten blijkt dat haar oom waarschijnlijk geen natuurlijke dood is gestorven. Aan Marrit nu de taak om het mysterie op te lossen en ervoor te zorgen dat het pand aan de Keizersgracht in handen van de rechtmatige erfgenamen blijft, de familie Jansonius. Uit een bundel brieven die ze tussen het plankenvoer vindt blijkt dat Lucas Jansonius getrouwd met Marretgie louys de rechtmatige eigenaar was van dit pand. Haar voorouders….

Schrijven Magazine

De cover laat een vrouw zien uit vroegere tijden, mooie vrouw overigens. De titel Evenbeeld zal een verwijzing zijn van de vrouw op de cover en van de hoofdpersoon in het boek, Marrit in dit geval. Ik vind het een mooie cover, deze zou in de winkel zeker mijn aandacht weten te trekken. Ik geef de cover een 9.

Het verhaal is in het verleden en het heden geschreven. We maken kennis met Marretgie, een dienstmeid in dienst bij de familie Jansonius die zwanger raakt van haar werkgever. Wanneer de vrouw van deze Lucas Jansonius zelf geen erfgename ter wereld heeft gebracht doet hij er alles aan om ervoor te zorgen dat Marretgie en haar ongeboren kind een nieuw leven kan gaan opbouwen. Ze gaat met een VOC-schip naar Batavia. Alle ontberingen van deze lange reis heeft zij in opgeschreven en verstopt in de vloer van het grachtenpand aan de Keizersgracht. Deze bundel wordt door Marrit Jansonius in het jaar 2013 gevonden wanneer zij opgesloten zit op de bovenste verdieping van het bewuste pand.
Marrit is de enige erfgenaam en erft het grachtenpand na het plotselinge overlijden van haar oom Lodewijk.

In dit gedeelte maken we kennis met Marrit, ze studeert geschiedenis en heeft een relatie met Florian. Ze woont nog bij haar moeder wanneer ze hoort dat ze haar oom Lodewijk het grachtenpand aan de Keizersgracht heeft nagelaten. In eerste instantie is ze niet zo blij met het pand en de voorwaarden die er aan het testament vastzitten. Maar de brief van haar oom aan haar gericht maakt dat ze toch nieuwsgierig is waarom anderen het pand zo graag willen hebben.

Dit was voor mij het eerste boek dat ik van deze schrijvers heb gelezen. Ik vond het een prettig boek om te lezen. De vlotte pen van het duo zorgde ervoor dat ik snel in het verhaal gezogen werd. Vond het gedeelte in verleden erg mooi, vond het soms zelfs jammer wanneer we weer in het heden waren. Uiteindelijk sloten de twee verhaallijnen mooi aan elkaar aan.

Het verhaal krijgt van mij 4 sterren.

Bianca, voor

Eerder verschenen op Perfecte Buren.