Expeditie achtertuin

Zaterdag, 30 mei, 2020

Geschreven door: Bas van Oort, Dirk Wijnand de Jong
Artikel door: Evert van der Veen

Ontdekkingstocht door Nederland

[Recensie] In een persoonlijke inleiding stellen auteurs Bas van Oort en Dirk Wijnand zich aan de lezer voor. Beide zijn enthousiaste reisjournalisten die al heel wat landen van de wereld hebben doorkruist en daar fotografisch verslag van hebben gedaan. Nu vonden zij het tijd worden om hun eigen land beter te leren kennen en daarom zijn ze er gedurende een jaar op uit getrokken om met name de grote diversiteit aan landschappen vast te leggen. Dit boek is daarvan het fraaie en overtuigende resultaat! Het is een verkenning van ons land die zeker niet volledig is maar die zeker een aantal belangrijke en waardevolle gebieden in beeld brengt. Misschien hebben de auteurs wel zoveel materiaal dat zij dit nog eens in een nieuw boek publiceren?

Het boek bestaat uit 27 hoofdstukken die mooie aansprekende titels hebben meegekregen. Het fotowerk staat in dit boek duidelijk centraal maar dit is wel steeds voorzien van sfeervolle beschrijvingen die soms ook echt een persoonlijk karakter hebben. Hieruit wordt de betrokkenheid van de auteurs ook duidelijk en zo proeft de lezer iets van hun ervaringen tijdens hun reizen. De teksten zijn allemaal tweetalig: in het Nederlands en in het Engels. Daarmee kunnen buitenlandse toeristen worden bereikt en zo kan ons land mooi bij bezoekers op de kaart worden gezet.

Het boek heeft direct al een pakkend begin in het eerste hoofdstuk Het begin of het einde? met prachtige opnamen uit Zeeuws-Vlaanderen. Origineel om nu eens bij het ‘voeteneinde’ van Nederland te beginnen!

Het hoofdstuk Bevroren duinen laat dit landschap van een heel andere en daarom ook verrassende kant zien. Dat is een originele keuze want de meeste bezoekers hebben vooral zomerse associaties met de duinen maar ze zijn in de winter niet minder fraai, wanneer het sneeuwt of vriest tenminste. De foto’s laten dat op overtuigende wijze zien.

Geschiedenis Magazine

De Reewijkse Plassen laten een typisch Hollands landschap van water en stroken weiland zien. De sfeer is hier buitengewoon goed getroffen; het zijn werkelijk plaatjes om in te lijsten.

Het nieuwste stukje Nederland brengt de Marker Wadden prachtig in beeld en laat zien dat de leegte zijn eigen bekoring heeft. Er gaat iets rustgevends van uit.

De hoofdstukken De Friese boezem en Land van wind en water brengen het Friese platteland en het wadlopen in beeld. De eigen sfeer van dit landschap komt hier ook weer krachtig naar voren. Ook is er een hoofdstuk aan Ameland gewijd met fraaie foto’s vol ruimte en leegte.

De nieuwe wildernis doet denken aan de gelijknamige film en gaat inderdaad over de Oostvaardersplassen. Vijftig tinten paars vertolkt de sfeer van de Posbank bij Oosterbeek en die straalt met name in augustus wanneer de heide bloeit. Wijn & mergel brengt Zuid-Limburg in beeld en laat ook de wijnbouw zien die hier de laatste jaren in toenemende mate plaatsvindt. Laagseizoen in een labyrint vertolkt de eigen sfeer van de Weerribben.

Dit prachtige en op royaal formaat gebonden boek is schitterend om cadeau te krijgen of cadeau te geven. Het boek wekt – voor zover nodig! – de liefde voor ons eigen land en stimuleert de lezer om zelf de rijkdom aan Nederlandse landschappen te verkennen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles