Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy

Dinsdag, 9 juli, 2019

Geschreven door: Saskia Sassen
Artikel door: Onbekend

De ontwrichting van het kapitalisme

[Signalering] Ondanks het succes van Piketty zijn concepten als ‘ongelijkheid’ en ‘armoede’ volgens Sassen ontoereikend om de huidige ontwrichting van het kapitalisme te begrijpen. Ze richt zich daarom
op de excessen om te laten zien hoe groepen mensen of zelfs hele gebieden uit beeld verdwijnen zodra ze niet meer uitgebuit kunnen worden. Dit soort economic cleansing is rendementsdenken in optima forma, met plastic soep en vergeten vluchtelingenkampen als illustraties van de nieuwe, mondiale schaal waarop deze problematiek gevolgen heeft. Ook het welvarende Nederland zal de deur niet dicht kunnen houden voor vluchtende Syriërs en het wassende water.

Expulsions is een eerste verkenning om dergelijke desastreuze gevolgen van de huidige wereldeconomie in kaart te brengen. Het boek biedt dan ook geen concrete suggesties voor actie, maar ook geen cynisme of wanhoop. Omdat de misstanden het gevolg zijn van politieke keuzes, zijn er namelijk ook alternatieven. Daarover is Sassen het in ieder geval met de Franse rockster econoom eens.

Eerder verschenen in De Helling

Hereditas Nexus

Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.