Extra Vierge

Zaterdag, 31 juli, 2021

Geschreven door: Sandra Alvarez
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Gezond en lekker koken met olijfolie

[Recensie] We kennen Sandra Alvarez van Masterchef Holland uit 2015 en van haar kookboek Extra vierge olijfolie gestort. Met haar voorliefde voor de Spaanse keuken kon ze zich uitleven. Maar de recepten in Extra vierge zijn niet persé Spaans. Sandra richt zich op gerechten uit de hele wereld. De verbindende factor is het gebruik van het vloeibare goud. Sandra is een ‘Save the planet!’ kok en dat wil zeggen dat ze vrijwel alleen biologische producten koopt, alles van goede kwaliteit is en vooral dat ze niet te veel koopt zodat er niets verloren gaat. Ze adviseert ook te letten op het onnodig gebruik van plastic.

De recepten zijn origineel en vaak ronduit bijzonder. Ze kookt met minder vlees, meer groente en geen geraffineerde suiker. Na de inleiding en uiteraard een hoofdstuk over olijfolie en speciale ingrediënten volgen de recepten. Die zijn verdeeld over acht hoofdstukken die te zien zijn in het inkijkexemplaar op Bol.com en we krijgen heerlijke recepten als Japanse risotto met gebrande zalmfilet, muffins met rivierkreeftjes, soep van geroosterde snoeptomaatjes, paprika en citroencroutons en wat te denken van spaghetti met gebakken kruiden en imitatiekaviaar.

Opvallend zijn ook de desserts en cocktails met olijfolie zoals olijfolie-ijs met ook nog een spannende variatie erbij of een gearomatiseerde chocolade-kokostaart. Ook zien we een verrassend lange rij met bijzondere aioli’s. Van een aardbeien-aioli tot aioli met venkel en anijs en nog veel meer. Heel bijzonder en allemaal even aantrekkelijk. De prachtige foto’s zijn van Ashkan Mortezapour. Dat is niet de eerste de beste en dat zie je ook wel op zijn website.

Extra Vierge eindigt met een register op ingrediënt maar ook is er een register op het soort recept. Zo kun je snel alles vinden zoals bijvoorbeeld vega-recepten of salades. Al met al een uitermate aantrekkelijk boek voor wie recepten zoekt die uitblinken in originaliteit. Met de recepten uit Extra Vierge zet je daadwerkelijk iets bijzonders op tafel.

Hereditas Nexus

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl