"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

F1 2022 een klasse apart

Zaterdag, 14 januari, 2023

Geschreven door: Erwin Jaeggi, Ronald Vording
Artikel door: Joke Zwier

Een leuk boek voor de liefhebber van de Formule 1

[Recensie] Het journalisten duo Erwin Jaeggi en Ronald Vording reizen voor motorsport.com de hele wereld over om de Formule 1 te verslaan. Zo ontstond hun laatste boek F1 2022 Een klasse apart waarin ze terugblikken op het afgelopen seizoen met 22 races in 2022. Van hun hand verscheen in 2021 Formule Max, Greep naar de macht.

Leesboek voor de fan
De cover van F1 2022 Een klasse apart laat meteen al zien voor wie het een heel bijzonder seizoen was; Max Verstappen. Waar in Zo werkt de Formule 1 van Olav Mol en Erik Houben het boek vol technische uitleg en foto’s staat is F1 2022 Een klasse apart meer verhalend. Het is een echt leesboek voor de fan om een raceweekend te herbeleven en achtergrond informatie op te doen over coureurs, trainingen, kwalificaties en het verloop van de raceweekenden. Achtergrond verhalen wisselen elkaar af met hoogtepunten en dieptepunten in een race.

In het voorwoord stellen Jaeggi & Vording zichzelf de vraag of het Formule 1-seizoen van 2021 overtroffen kan worden. 2022 wordt het drieënzeventigste seizoen van het wereldkampioenschap waarin een compleet nieuwe auto wordt geïntroduceerd, waarmee het makkelijker zal zijn om in te halen. Het doel ervan is om de amusementswaarde voor de fans te vergroten. In 2022 zijn vrijwel alle Corona beperkingen verdwenen en is er weer een normaal programma, waarbij Vording en Jaeggi ieder ongeveer voor de helft aanwezig zijn bij de wedstrijden.

Grondeffect
Het seizoen 2022 was allesbehalve een saai seizoen met het nieuwe technisch reglement. Porpoising deed zijn intrede, waar vooral Mercedes last van had. Een jaar waarin Verstappen het ene na het andere record verbeterd en het grondeffect nog belangrijker wordt. Er is veel aandacht voor ontwerper Adrian Newey die afgestudeerd is op het grondeffect en de meest succesvolste F1-ontwerper aller tijden is in dienst van RBC. De ontwikkeling van grondeffecten wordt in duidelijke taal uitgelegd en het principe stamt uit 1928. In 1982 werd het verboden door de vele risico’s en is nu na 40 jaar terug in 2022.

Yoga Magazine

Spanning
Op een bevlogen en geestdriftige manier wordt het seizoen 2022 in 15 hoofdstukken verteld. Om en om staan de hoofdstukken Achtergrond en de raceverslagen. Deze hoofdstukken zijn extra herkenbaar door het stempel erop; links staat Achtergrond en rechts F1 2022 in hoofdletters. Afwisselend zijn Jaeggi en Vording aan het woord. De duels tussen Verstappen en Leclerc worden op enthousiaste wijze beschreven, net als hun beider kartverleden. Het boek is vol vaart geschreven en leest fijn. De spanning die er op de circuits heerst spat van de bladzijden af, wanneer er een beschrijving gegeven wordt van belangrijke momenten tijdens een raceweekend. Het blijft boeiend tot het einde en nodigt uit om door te blijven lezen. Op een heel herkenbare manier worden de uitingen van coureurs en teambazen weergegeven. De lezer herkent de manier waarop Toto Wolf praat en hoe Hamilton ‘zeurt’ over zijn boordradio. Dit tovert af en toe een glimlach op het gezicht van de lezer.

Bijlagen
In dit gedeelte staan de uitslagen van de races, polepositie en snelste raceronde vermeld. De laatste bladzijde bevat de formule 1 kalender van 2023.

F1 2022 Een klasse apart is een leuk boek voor de liefhebber van de Formule 1 om het seizoen van 2022 opnieuw te beleven.

Voor het eerst verschenen op Bazarow