Fantasten en flierefluiters

Zaterdag, 25 september, 2021

Geschreven door: Guy Didelez
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

Het verhaal van 10 grandioze losbollen en leugenaars

[Recensie] De wereld is een interessantere plek dankzij fantasten en flierefluiters. In Fantasten & flierefluiters beschrijft Didelez tien van de meest bizarre fantasten en flierefluiters die er bestaan hebben.

De meer bekende fantasten en flierefluiters die in het boek voorbij komen zijn Salvador Dali (1904 – 1989) Grigori Raspoetin (1869-1916) en de baron von Münchausen (1720-1797). Daarnaast komen minder bekende voorbij: William Buckland (1784 – 1856), Alfred Jan Jerry Winkler (geboren 1982), Herschmann-Chaim Steinschneider (1889 – 1933), Frank Anagnale (geboren 1948), Wilfried Morbée (1940 – 1988), Leonie Van den Dijck (1875 – 1949) en Robert Freegard (geboren 1971).

Van iedere fantast/flierefluiter wordt aan het begin de geboortenaam en de naam waaronder de persoon ook bekend is gegeven, de periode wanneer hij/zij leefde, het land van herkomst, het beroep, een belangrijke krachttoer (reden waarom hij/zij in het boek is opgenomen) en wat opmerkelijk is voor deze persoon. Daarna volgt de langere of kortere beschrijving van die persoon.

Fantasten & Flierefluiters is vooral een grappig boek, omdat er allerlei zaken voorbij komen waar je nooit aan zou denken. Zo wil een van hen proeven van alle dieren die op aarde rondlopen, – vliegen of zwemmen, beweegt een ander treinen voort met zijn tanden enzegt een ander dat de maagd Maria aan haar is verschenen

Wordt Vervolgd

Niet alle verhalen vind ik even goed passen onder de kop fantasten & flierefluiters, maar eerder passen bij het thema van het eerste boek dat Didelez bij Pelckmans publiceerde, namelijk Oplichters & afpersers. Neemt niet weg dat Fantasten & flierefluiters een grappig boek is, voor wanneer je een keer gewoon lekker onzin wil lezen.

De auteur

Guy Didelez is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario’s. Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met de Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse midsdaadverhaal. Didelez gaf in 1995 zijn baan als leraar helemaal op om zich helemaal aan het schrijven te wijden. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles