‘Femicide’

Vrijdag, 23 april, 2021

Geschreven door: Pascal Engman
Artikel door: Perfecte Buren

Femicide is het tweede deel uit de Vanessa Frank-trilogie. Het eerste deel Vuurland is in 2019 verschenen. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen.

Rechercheur Vanessa Frank krijgt het voor haar kiezen in Femicide. Allereerst krijgt ze te maken met een weerzinwekkende moord op een jonge vrouw. Zoals gebruikelijk zoekt ze in de nabije familiekring van het slachtoffer naar een mogelijke dader. Die wordt als het ware op een presenteerblaadje aangeboden! Haar gewelddadige ex, Kairim Laimani, was juist dat weekend op verlof uit de gevangenis. Op een van zijn schoenen wordt een bloedspoor van de jonge vrouw gevonden en bovendien op zijn trui ook nog een haar. Case closed zou je zeggen! Maar dat vindt Vanessa Frank niet. Ze vindt het wat al te makkelijk en ze speurt verder.

Dan wordt er een tweede vrouw dood aangetroffen, de minnares van een tv-presentator. Ze wordt dood aangetroffen in het buitenhuis van deze man en al snel wordt hij als voornaamste verdachte gezien. Het moordwapen, een mes, wordt bebloed aangetroffen in een oude trui van de tv-presentator op enige afstand van het buitenhuis. Deze man, Oscar Sjölander, ontkent in alle toonaarden, maar wordt wel voor de moord vastgezet.

Vanessa Frank ontdekt een patroon in de moorden, de verdachten liggen in haar ogen té veel voor de hand. Zou er niet iets anders gaande zijn? Is er wellicht een seriemoordenaar actief die de schuld in andermans schoenen schuift? Samen met Ove Dahlberg, een collega van Ernstige Delicten, probeert ze de waarheid te achterhalen. Ze lijken dicht bij de ontknoping te komen totdat Ove neergeschoten wordt. Wanneer hij in het ziekenhuis voor zijn leven vecht, krijgt ook Vanessa onverwacht en gevaarlijk bezoek. Iemand heeft het op haar leven gemunt, ze is te dicht bij de waarheid gekomen.

Een heerlijk spannend boek heeft Pascal Engman geschreven, zo eentje dat je niet makkelijk weg kunt leggen. In korte hoofdstukjes beschrijft hij het verhaal van verschillende kanten. Als lezer krijg je zo een totaalbeeld van de ontwikkelingen maar gelukkig blijft de werkelijke misdaad én de dader lang verscholen. Natuurlijk is ook Nicolas Paredes weer van de partij, hij heeft Vanessa bij een eerdere zaak geholpen, dat kan vanwege zijn verleden niet legaal. Hij is min of meer ondergedoken en werkt nu als verhuizer. Hij ontfermt zich over de twaalfjarige Céline die bij haar alcoholistische vader met losse handjes woont. Een derde hoofdpersonage is Jasmina Kovac, een jonge journaliste van Kvällspressen. Ze doet een beetje denken aan Annika Bengtzon, de hoofdpersoon uit de thrillers van Liza Marklund.

Jasmina beleeft een heel vervelende start bij Kvällspressen, ze wordt door collega’s tegengewerkt en krijgt van haar leidinggevende amper kansen. Als er dan tóch eindelijk een kans op een mooie doorbraak is, gebeurt er iets vreselijks. Maar Jasmina gaat uiteindelijk niet bij de pakken neerzitten, ze recht haar rug, accepteert een degradatie op haar werk en gaat weer aan de slag. En omdat ze een journaliste in hart en nieren is, geeft ze Vanessa Frank de informatie die ze liever niet had gegeven, maar het recht moet zegevieren.

Spannend van begin tot eind, de korte hoofdstukjes maken dat het tempo er van meet af aan goed inzit. Een mooi verscholen plot complimenteert een evenwichtige thriller. Een dikke vier sterren dus en ik kijk al uit naar het slot van deze trilogie.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.