Fietsatlas Nederland

Zaterdag, 22 mei, 2021

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Evert van der Veen

Pak de fiets!

[Recensie] Electrische fietsen worden zoveel verkocht dat er momenteel zelfs schaarste is in het leveren van e-bikes. De laatste jaren was er al sprake van een sterk opkomende trend. Toen wij vorig jaar nieuwe fietsen kochten, hebben we e-bikes overwogen maar wilden we het – de komende jaren althans – toch liever op eigen kracht doen. We kozen voor fietsen met een dérailleur en dat rijdt toch alweer een stukje lichter én sportiever. De verkoper vertelde – juni 2020 – dat zijn omzet voor zo’n 80% uit e-bikes bestond. Het plezier dat je aan fietsen kunt beleven is als het erop aankomt niet van het type fiets afhankelijk en ons land biedt veel mogelijkheden om er met de fiets op uit te gaan.

Jarenlang hebben wij zelf met kaarten gewerkt en we hadden het grootste deel van Nederland zo mooi onder handbereik. Naarmate de kaarten ouder werden, ontdekten we dat het systeem van knooppunten zich doorontwikkelt. Regelmatig merkten we dat er nieuwe knooppunten waren ingevoegd die niet op onze kaarten stonden. Tijd voor een update dus en zo hebben we zelf vorig jaar deze ‘Fietsatlas Nederland’ gekocht.

Voor wie aan de fietskaarten gewend was, is het misschien even wennen omdat je op de fietskaarten een groter gebied in één oogopslag ziet maar dat grote formaat heeft onderweg ook nadelen en de kaarten zijn ook aan slijtage onderhevig. Via de verwijzingen naar alle windrichtingen per bladzijde kun je prima verbindingen leggen met omringende gebieden.  

De Fietsatlas Nederland wordt uitgegeven in een ringband zodat het goed openslaat en is van een handig formaat. Het boek is inmiddels aan zijn 13e druk toe, voorzien van een uitgebreid register van plaatsnamen. De overzichtelijke schaal van 1: 75.000 (1 cm is 750 meter) is goed gedetailleerd zodat alles gemakkelijk vindbaar en leesbaar is. Parkeerplaatsen en straatnamen in het buitengebied worden aangegeven zodat iedereen zich overal kan oriënteren.

Wordt Vervolgd

In maar liefst 334 kaarten gaat het heel Nederland door, van noord naar zuid en van oost naar west. De eerste kaart begint bij Schiermonnikoog en de laatste eindigt in het zuiden van Limburg. Ook de Lange-afstand Fietsroutes zijn in de ‘Fietsatlas Nederland’ opgenomen evenals de kustroute, Zuiderzeeroute en Maasroute. Verder wordt naar een website en app verwezen.

De lay-out is helder zodat de knooppunten goed zichtbaar zijn. Misschien zou een volgende uitgave in iets zwaarder, licht geplastificeerd papier kunnen worden uitgegeven zodat de atlas nog iets beter bestand is tegen gebruik onderweg.

Ik zou zeggen: kopen en fietsen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles