"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Fietsen langs het Pieterpad

Zaterdag, 21 maart, 2020

Geschreven door: Ad Snelderwaard, Robert Poutsma
Artikel door: Evert van der Veen

Van Pieterburen naar de Pietersberg (of omgekeerd)

Fietsen langs het Pieterpad biedt een alternatief voor mensen die het bekende Pieterpad per fiets willen afleggen. Dat kan niet helemaal maar de auteur heeft zoveel mogelijk naar aansluiting bij het Pieterpad gestreefd en is daar goed in geslaagd. De fietsroute is grotendeels opgebouwd uit fietsknooppunten maar wijkt daar soms vanaf om de route korter of aantrekkelijker te maken.

Achter in het boek bevinden zich 16 landkaarten die eruit genomen kunnen worden omdat ze met een perforatie in het boek zijn bevestigd. De fietsroute heeft een lengte van 515 kilometer en volgens de auteur kan een gemiddelde fietser deze in ruim een week afleggen.

Per traject is er een verhaal met historische en culturele achtergronden van de streek, een beschrijving van plaatsen en bezienswaardigheden. Een karakteristiek element krijgt daarbij extra aandacht en ook is er ontmoeting met een persoon die voor de regio min of meer representatief is of bijzondere activiteiten verricht. Ook worden er adressen voor een overnachting, zowel voor logies als campings en is er aandacht voor veerboten.

Het boek is onderhoudend geschreven, de informatie wordt toegankelijk en goed gedoseerd aangeboden. Vele foto’s geven een goede indruk van de diverse streken en plaatsen en nodigen uit om de route te gaan fietsen. Gaandeweg valt op hoe rijk ons land is aan cultuur en natuur en hoeveel diversiteit er aanwezig is. Het boek heeft een mooie lay-out.

Yoga Magazine

Enkele onderwerpen die opvallen: op route 1, vanaf Pieterburen is het landschap verrassend mooi en zijn er fraaie dorpjes die nog heel authentiek zijn.

Bij route 3, in Drenthe, springt het Balloërveld in het oog met z’n heidevlakten en zandverstuivingen. Route 4, eveneens in Drenthe, wordt gekenmerkt door een landschap van vervening dat weer een heel eigen karakter heeft. Hier is de Galgenberg met z’n grafheuvels een markante plek.

Route 6 gaat langs de Overijsselse Vecht en hier wordt de interessante geschiedenis verteld van de wijze waarop deze rivier vroeger bevaren kon worden. De kanalisatie in 1908 heeft de bevaarbaarheid enorm verbeterd. Bij route 7 is de ontstaansgeschiedenis van Nijverdal interessant. Bij toeval is deze plaats ontstaan vanuit weverijen die hier werden gevestigd.

Route 8, in de Achterhoek, wordt getypeerd door landgoederen waarbij Vorden, als plaats van acht kastelen, een prominente plaats inneemt. Op route 10 is de Duivelsberg een bijna on-Nederlands aandoende plek met – voor ons doen – grote hoogteverschillen. Ook de Gelderse Poort, waar de Rijn zich vertakt in Neder-Rijn en Waal is een prachtige plek. Elten heeft een bijzondere geschiedenis omdat het na de oorlog een tijdje Nederlands bezit is geweest in het kader van de Wiedergutmachung. Dit heeft echter niet heel lang geduurd en nu is het alweer lang Duits grondgebied.

Bij Route 11 is het nationaal bevrijdingsmuseum 1944 -1945 vermeldenswaard. Ook is hier een grote Canadese erebegraafplaats. Zo komt de route uiteindelijk in Maastricht aan en eindigt bij de Pietersberg waar de voormalige mergelgroeve te bezichtigen is.

Fietsen langs het Pieterpad biedt een inspirerend plan voor een mooie fietsvakantie in eigen land!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles