Fiftyfifty

Zaterdag, 12 september, 2020

Geschreven door: Steve Cavanagh
Artikel door: Silke Wimme

Schrijver speelt mindgame met zijn lezers

[Recensie] Er zijn maar weinig auteurs die het kunnen: via hun boeken een echt psychologisch spel spelen met hun lezers. Na zijn bestsellers Dert13n en Verdraaid is Steve Cavanagh hierin een krak geworden. Niets is wat het lijkt in zijn thrillers en voor mij is hij dan ook de misdaad auteur van dit moment. Vol enthousiasme ben ik dan ook aan zijn nieuwste boek van de Eddie Flynn-serie, Fiftyfifty begonnen. Frank Avellino, voormalig burgemeester van New York werd vermoord. Zijn beide dochters Sofia en Alexandra bevonden zich op de plaats van het delict en beschuldigen elkaar nu van de moord.

Advocaat Eddie Flynn verdedigt Sofia en wil de waarheid achterhalen. Al snel is duidelijk dat Ć©Ć©n van de zusjes niet de waarheid zegt en dus ook de moordenaar van haar vader is. Iedereen wordt door haar gemanipuleerd. Eddie staat voor een raadsel en zal uiteindelijk hulp krijgen vanuit een nogal onverwachte hoek.

Van oplichter tot advocaat

Fiftyfifty is alweer het vijfde deel van de serie met Eddie Flynn als hoofdpersonage. Je kan elk boek van de serie makkelijk afzonderlijk lezen, omdat de personages aan het begin van elk boek nog een keertje kort geĆÆntroduceerd worden. Maar het is natuurlijk wel leuker als je alle boeken van de serie hebt gelezen, gezien je dan ook het volledige verhaal van Eddie Flynn, die van oplichter uitgroeide naar een heel goede strafrechtadvocaat, kan volgen. Bovendien bevat Fiftyfifty enkele leuke Easter Eggs met verwijzingen naar eerder verschenen boeken van Steve Cavanagh. Als echte boekenwurm is het altijd leuk om ernaar op zoek te gaan.

TijdvoorTijdschriften

Net als in Dert13n creĆ«ert de auteur ook nu weer een mind game voor zijn lezers. Niets is wat het lijkt te zijn. Hoewel de hints deze keer iets duidelijker zijn en een zeer aandachtige lezer zou wel eens in het midden van het boek al kunnen inzien hoe het in elkaar steekt, zal het merendeel van de lezer echter de verborgen hints niet vinden en van de ene verrassing in de andere vallen. Het is ongelooflijk hoe Steve zijn lezers in de ban houdt en hen telkens beetneemt. De ene na de andere zeer onverwachte wending neemt plaats in een razendsnel tempo.

Echte vrouw met ballen

Niet alleen het thrillergehalte is hoog, de auteur gaat ook in op hedendaagse problematieken zoals die van de #metoo beweging. Via Kate, een van de hoofdpersonen, zien we hoe moeilijk het is voor een vrouwelijke advocate om haar mannetje te staan in de juridische wereld, waar ze niet beoordeeld wordt op haar kennis maar op haar uiterlijk. De manier waarop ze terugvecht is schitterend. Ze is een echte vrouw met ballen en zeker een aanwinst voor de Eddie Flynn-boeken. EFiftyfiftyĀ is weer een ijzersterke thriller van Steve Cavanagh. Hij heeft een vloeiende pen, waarbij hij thrillers schrijft met een ongelooflijk ingenieus plot. Voor mij steekt hij toch ver uit boven alle andere misdaadauteurs. 4.5 sterren voor deze Eddie-Flynn-knaller.

Eerder verschenen opĀ Perfecte Buren