"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

First responder

Dinsdag, 25 mei, 2021

Geschreven door: Renaldo Ishaak
Artikel door: Evert van der Veen

De mens achter het uniform

[Recensie] Renalo Ishaak is teamleider bij de Koninklijke Marechaussee en was degene die op de fiets als eerste bij de ‘zwarte Suzuki’ was die in 2009 op Koninginnedag tegen De Naald in Apeldoorn reed.

Renaldo vertelt in First Responder op zeer toegankelijke wijze over zijn werkervaringen en uit zijn onderhoudende stijl blijkt ook wel dat hij eerst journalist is geweest.

De aanslag in Apeldoorn is niet het enige dat hij meemaakte maar deze heeft wel de meeste impact en veroorzaakt daarom bij hem PTSS. Hij doet daar vrij nuchter over en dat is een eigenschap die je vaak tegenkomt bij militairen en politiemensen. Renaldo zegt met een heerlijk gevoel voor understatement: “Kijk, ik wil uiteindelijk best inzien dat ik een paar dingen heb meegemaakt” (p. 21).

Renaldo stelt zich eerlijk en kwetsbaar op en vertelt in dit boek ook over zijn moeilijke jeugd. Hij draagt die herinneringen onuitgesproken en onverwerkt met zich mee en wanneer er ingrijpende dingen in zijn werk gebeuren, raakt dat dan ook aan zijn persoonlijke verleden. Zijn gevoel voor rechtvaardigheid wordt door zijn eigen jeugd getriggerd. Omgaan met persoonlijke gevoelens in het werk is moeilijk maar Renaldo ervaart: “het uniform houdt de woede in bedwang” (p. 29).

Boekenkrant

In het boek komen allerlei gebeurtenissen naar voren die we ons allemaal nog wel herinneren zoals de brand in het detentiecentrum van Schiphol waarbij elf mensen omkomen. Pas achteraf beseft Renaldo de impact van de aanslag in Apeldoorn en hij voelt de behoefte om met de nabestaanden en andere hulpverleners te praten. Elk jaar wanneer de datum van 30 april nadert, beleeft hij die dag van 2009 opnieuw. Therapeutische gesprekken doen Renaldo goed maar nemen niet alles weg: “beter, maar niet voorbij” is zijn samenvatting.

In dit boek leren we inderdaad zoals de ondertitel zegt “De mens achter het uniform” kennen en daarom is het goed dat Renaldo First Responder heeft geschreven. Mensen in uniform komen vaak wat onderkoeld over – zo zijn ze ook getraind want anders kunnen ze hun werk niet doen – maar dat neemt niet weg dat ze wel mens zijn en blijven. In dit boek komen die persoonlijke emoties mooi naar voren en krijgt de lezer meer begrip voor politieagenten.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles